Eelkõige tähendab see projekt toekaid arvamuslugusid ja kiireid teravaid vastukommentaare koalitsiooni kahtlastele algatustele. Ent kaasatud on ka Delfi TV ja tulekul on näiteks põnevad variministrite ja pärisministrite debatid.

Rõhutan, et me oleme ning jääme sõltumatuteks väljaanneteks, meie veebi- ja ajaleheküljed on avatud kõigile. Kui Eesti 200 vajab kriitikat, ei hoia me end tagasi. Kui on vaja osutada, et Margus Tsahkna on juba teist erakonda uppi keeramas, siis me seda ka ütleme. Kui Eesti 200 vajab kiitust, ei hoia me samuti tagasi. Nad ei saa ajakirjanduslikus käsitluses mitte ühtegi eelist.

See, et oleme andnud Eesti 200-le võimaluse teha Delfis Eesti esimene süsteemne varivalitsus, on nii poliitilis- kui ka ajakirjandusajalooline katsetus. Shadow cabinet on mujal maailmas ammu läbiproovitud formaat. Selle sisu ja nähtavus erineb riigiti, aga mõte on üks – arukas ja süsteemne oponeerimine.

Pakkusime samasugust võimalust ka Vabaerakonnale, EKRE-le ja Reformierakonnale, kuid erinevatel põhjustel nad loobusid.

Me pakkusime samasugust võimalust ka Vabaerakonnale, EKRE-le ja Reformierakonnale (kahe viimase puhul nende juhile!), kuid nad loobusid. Kusjuures loobumispõhjused olid väga erinevad ja need aitasid meil mõista Eesti erakondi paremini kui nende esinejate avalikud sõnad meedias või parlamendis.

Meile meeldib innovatsioon ja katsetamine. Tahame näha, et Eesti poliitiline kultuur ja debatt areneb ning et selle ainus telg ei ole vastaste mustamine, avalikkuse hirmutamine või riigieelarvet kurnavate lubaduste jagamine.

Valimised on loodetavasti mitte pelgalt nimede omavaheline duell, vaid vastamisi on ka ideed, programmid ja maailmavaade. Ja kõik see võiks olla looritatud eluterve sõnastuse ja kerge huumoriga, kui sobib. Täna käivitunud projekt aitab sellele kaasa.

Rõhutan, et me oleme ning jääme sõltumatuteks väljaanneteks, meie veebi- ja ajaleheküljed on avatud kõigile.

Varivalitsus aitab poliitilise debati Delfi veergudele senisest enam kinnistada. Valimisteni on aega kuus kuud ja õhus on jälle paatoslikud küsimused. Kas Keskerakond suudab edu hoida? Kas EKRE saabki võimule? Mis saab Reformierakonnast? Kuidas raputavad sotsid end aktsiisipainest lahti? Kas Isamaa suudab lati ületada? Kas keegi saab aru, miks on vaja meie elu korraldamiseks Vabaerakonda või Artur Talvikut?

Eesti 200 peab arvestama, et nad pole üksi – nad on üks tükk sellest samast Eesti poliitikapuslest. Ja neil on vaja end rohkem tõestada kui teistel, kes on juba täna Toompeal.