Võimulolevatel parteidel on muidugi oma kindel toetajaskond – tohutu ametnike armee, mille heaolu on otseselt või kaudselt sõltuv parteist. See selgitabki reformikate 164 000 häält eelmistel valimistel. Edgar Savisaar võib muidugi kindel olla oma üha enam kodakondsust saavate rahvuskaaslaste häältele, ükskõik mida ta ka ei teeks või tegemata jätaks.

Uus partei, mis suudaks hääletuskasti juurde tuua isegi kolmandiku sellest valimisõiguslike enamikust, kes ei salli ühtegi võimuparteid, rohkem kui 300 000 valijat, oleks võimeline tekitama Eestis poliitilise maavärina ja tõusma võimule. Seda pole aga võimalik saavutada matkides võimulolevaid parteisid, „hääletage mind“ valimiskampaaniaga, lubades kõike kõigile.

Selliseid lubadusi pole arukad inimesed juba ammu tõsiselt võtnud. Seda pole ka võimalik saavutada rahva poolehoiu ammu minetanud totra „jagajate jadadega d’Hondti“ häälte ülekandega valimisseaduse aktsepteerimisega. Paljud arukad inimeses ei lähe valima, kui on võimalik osutuda valituks 13 häälega, samas kui hääli on 717 000, mõned enam kui tuhat häält saanud kandidaadid valituks ei osutunud, nagu juhtus viimastel Tallinna volikogu valimistel.

Mis mõtet on hääletada Nõmmel Jaani poolt, kui su hääl kandub hoopis Ivanile Sillamäel? Mis mõtet on hääletada oma lemmikkandidaadi poolt, kui 90 protsenti riigikogu liikmetest pääsevad võimule partei tuusade poolt koostatud parteinimekirja alusel?

Arvan, et erakond, mis annaks valijatele tõelise võimaluse otsustada, kes osutub valituks, oleks võimeline hääletuskasti juurde tooma valijaskonna, kes pole seni soovinud valimistel osaleda. Seda on võimalik saavutada erakonna poolt vastu võetud otsusega, et kõik kandidaadid annavad enne valimisi notariaalselt kinnitatud riigikogu kohast loobumise avalduse erakonna nimekirjas nendest rohkem hääli saanute kasuks. Sellega peab kaasnema ka muidugi lubadus kehtestada uus demokraatlik valimisseadus, mis tühistaks totra „jagajate jadadega d’Hondti” häälte ülekandega valimisseaduse ja mille alusel osutuks tulevastel valimistel valituks kandidaadid ainult saadud häälte järjekorras, valimisseaduse, mis tühistaks Eestis kehtestatud partokraatliku riigikorra ja teeks rahvast tõeliselt kõrgeima riigivõimu kandja, nagu sätestab meie põhiseaduse esimene paragrahv.

Selline erakond oleks võimeline looma Eestile uue alguse, sellise alguse, mida eestlased nõudsid laulva revolutsiooni päevil, uue alguse, mis muudaks Eesti tõeliselt riigiks, mis on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele, nagu nõuab meie põhiseaduse preambul.