Olen tänaseks olnud enam kui kaheksa aastat Riigikogu liige ning pean kurvastusega tõdema, et rahva arvamust ning mõtteid on Toompea koridorides aasta-aastalt vähem kuulda ning juhtpartei ülbuse tulemina on saabunud omamoodi vaikiv ajastu, kus inimeste soovidest ja ideedest ülemana nähakse vaid ühe erakonna poliitikute isetegemise mantrat. Suhtumine, et valitsus on maksutõusud ära otsustanud, nüüd Riigikogu vormistagu see kiirkorras ära, ei sobi Eesti demokraatiaga. Mida me teha saame, on takistada maksupaketi menetlemist kõikide meile saadaval olevate demokraatlike vahenditega ning loota, et meie töö kannab vilja.

Aktiivne vastuseis

Vaatame siis korra, mille vastu me täpsemalt ikkagi võitleme. Enne valimisi piisavatest katteallikatest rääkinud Reformierakonnal on lubaduste katteks plaanis kasvatada kütuseaktsiisi, olgugi et enne valimisi polnud antud maksumuudatus kordagi laual. Peaminister võib küll väita, et antud meede oli nende programmist selgelt väljaloetav, kuid reaalsuses ei leidunud nende programmis sõnagi kütuseaktsiisi tõstmise kohta. Rahvas on antud maksutõusu vastu väga aktiivselt seismas - lisaks meeleavaldustele tulid ka kümned tuhanded eestimaalased kaasa Keskerakonna algatatud allkirjade kogumisega, mille eesmärgiks on just nimelt aktsiisitõusude ära jätmine.

Pärnumaa saadikuna ei saa ma mitte jätta mainimata ka majutusasutuste käibemaksumäära tõstmist tänaselt 9-lt protsendilt 14-le protsendile. Pärnu maakonda külastas 2014. aastal 335 400 turisti, kellest 70 protsenti olid välisturistid. Majutusteenuste käibemaksu tõstmine vähendab Pärnu konkurentsivõimet eelkõige võrreldes Riia linnaga. Turismisektor moodustab tähtsa osa Eesti majandusest - koos kaudsete mõjudega ligi seitse protsenti Eesti sisemajanduse kogutoodangust. Kui me soovime, et sektoril hing sees püsiks, tuleb seda soodustada, mitte piirata.

Eriliselt naeruväärsena kõlavad aga koalitsiooni väited, et ööistungitega seisab Keskerakond vastu lastetoetuste tõusule ning tulumaksuvaba miinimumi kasvule. Sellised väited on esmaklassiline demagoogia, mis lähemal vaatamisel kuidagi vett ei kanna. Nimelt on lastetoetuste tõus positiivne maksumuudatus, mis ei vaja poolt aastat etteteavitusaega. Seda aega vajavad aga negatiivsed muudatused, mistõttu ongi vaja valitsusel maksupakett enne 1. juulit läbi suruda. Kui aga valitsusel oleks tõepoolest soov tulumaksuvaba miinimum muredeta parlamendist läbi tüürida, tulnuks ta esitada eraldi eelnõuna, mitte kobara väiksema osana. Opositsioon ei saa hääletada Brežnevi pakikese poolt, mis sisaldab endas näpuotsake head, kuid kamaluga halba. Sisuliselt on järjekordse kobareelnõuga tehtud muudatuste menetlemine opositsioonile pea võimatuks.

Vastust pole

Mõned nädalad tagasi saatsin ma peaminister Taavi Rõivasele avaliku kirja, milles püüdsin talle selgeks teha, et valitsuse kavandatav kütuseaktsiis tõus ning majutusasutuste käibemaksumäära kergitamine  ei aita Eesti majandust stagnatsioonist välja ning vastupidisel hoopis halvendab meie inimeste heaolu. Vastust ma sellele pöördumisele ei saanud. Tühine oli peaministri jaoks ka palve, tulla maksupaketti meile fraktsiooni ette selgitama. Kui aga peaminister ei soostu isegi suurimale opositsioonijõule selgitusi jagama, näitab see selget austuse puudumist ning poliitilist kultuuritust.

Mitmel korral varem on Reformierakonnal õnnestunud maksutõusud läbi suruda ja ikka valijate toetus saada. Keerulisem on küsimus sotsidega - nende valijad ei hääletanud poliitika poolt, mis tõstab makse ja toob kaasa kunstlikult tekitatud hinnatõusu. Koalitsioonisaadikud, kes pole veendunud aktsiiside nii suuremahulise tõstmise õigsuses, hotellide lisamaksustamises või Haigekassale läbi sotsiaalmaksu langetamise eelarveaugu tekitamises, on tegelikult arvukalt.

Ehk aitavad ööistungid neil esimest korda pikkade aastate jooksul jõuda äratundmiseni, et ka Riigikogu saadik saab muuta valitsusest tulnud käsulauda ning üheskoos hoiame ära toore ja läbimõtlemata maksutõusude paketi.