On ka neid, kellele kartul ei sobi. Neile ja ka lihtsalt toidulaua mitmekesistamiseks soovitan näiteks maapirni, punapeeti, pastinaaki, porgandit, kaalikat, kõrvitsat, suvikõrvitsat. Kevadeti maguskartulit ehk bataati. Soovitan keeta köögivilju supi jaoks, sest siis saame kätte ka köögiviljadest keeduvette eraldunud vees lahustuvad toitained.

Aga kartuli puhul oleneb kõik värskusest ja valmistusviisist. Näiteks rohkes rasvas praadides või õlis fritüürides mõjub tervisele halvasti mitte kartul, vaid kõrvetav valmistusviis ja selleks kasutatav rasv või õli. Vältida tuleks igal juhul ületöödeldud toitu. Kõige parem on ahjus koorega tehtud kartul või koorega keedetud kartulid, mille kohta öeldakse mõnel pool siiani mundris tuhlid.

Meie kliimas ei soovita alates kevadest enam tarbida eelmise aasta kartulit. Tervislik on samas värske kartulimahl.