Olev Remsu
kirjanik

Mäletan, et aastaid tagasi tuli Edgar Savisaar karskusühingu kongressile nagu tavakodanik, nagu oleksid võinud tulla kõik. Järeldan sellest, et ta huvi on tõsine. Et kas praeguse alkoholimüügi piiramise kavatsuse taga ei ole äkki topeltriugast? Esmalt korjan märtsivalimistel enamjaolt vaba viinaäri vastu oleva avalikkuse hääled, pärast pitsitan alkoärikaid, sean (sala)tingimusi, mille täitmise korral müügipiirangud lõpetan. Usun, et ei ole.

Alkoholismist on saanud meie riigi kollektiivne enesetapp. Aga kuna Euroopas on parajasti esikohal teised mured, siis ei pöörata sellele meil ka erilist tähelepanu. Meil elavad ju paljud, kellele on antud otsustusõigus, Brüsselis ja Brüsseli jaoks, mitte Tallinnas. Savisaar elab Tallinnas ja Eesti jaoks.

Iga samm, mis piirab alkoholi kättesaadavust, on samm eestluse kasuks. Kõik, kes nurisevad viinamüügi piiramise kallal, teevad Eestile halba. Nii lihtne see ongi.

VASTU

Anvar Samost 
poliitik (IRL)

See on valimisteema, mida näitab ka müügikeelu väljakäimise ajastus. Ühest küljest on see teema rahvalik, kõigile arusaadav, teisest küljest polariseeriv, on kindlad pooldajad ja vastased. Kolmandaks juhib see tähelepanu kõrvale korruptsioonilt ja muult sääraselt. Ja mida rohkem me sellest räägime, seda kasulikum Tallinnas võimul olevale Keskerakonnale.

Keskerakond on Tallinnas võimul ja saab teha, mida ta soovib, kuni see on seaduslik. See on kurb, aga nii see on. Kui eesmärk oleks tegeleda alkoholi kättesaadavuse piiramisega ja joomise vähendamisega, tuleks esmajoones tegeleda pigem alkoholi reklaamiga. Mina ei saa aru, miks peaks olema alkoholireklaam televisioonis lubatud. Ja teine oluline asi on magusate mullijookide lubamine, mis sisaldavad alkoholi, aga maitsevad nagu limonaad. Nende jookide puhul on selge, et nad tegelevad noorte jooma meelitamisega. Selliste teemadega paraku ei tegeleta.