Algab järjekordse kohtuotsuse ettelugemine naftafirma Jukos endisele omanikule ja juhile Mihhail Hodorkovskile ning tema äripartnerile Platon Lebedevile.

Kui nad esimest korda 2005. aastal kaheksaks aastaks vangi mõisteti, kestis ligikaudu sama suure kriminaalasja otsuse ettelugemine kaks nädalat. Hodorkovski kaitsjad prognoosivad, et umbes sama kaua läheb ka seekord. See tähendab, et tõenäoliselt teeb kohtunik otsuse teatavaks lääne jõulude ja aastavahetuse vahel (kui poliitilised uudised läänes ega ka Venemaal eriti kedagi ei huvita).

Kohtunik Viktor Danilkinil on vähemalt viis võimalust.

Esiteks – mõista mõlemad õigeks kõigis süüdistustes. See tähendaks, et Lebedev vabaneks järgmise aasta juulis ja Hodorkovski oktoobris. Hodorkovski vabaneks seega vahetult enne järgmisi Venemaa parlamendivalimisi ja pool aastat enne järgmisi presidendivalimisi.

Teiseks – karistada mõlemat täie rauaga ehk 14 aasta pikkuse vangistusega, nagu nõuavad prokurörid. Valitseb kaks arvamust, kui kaua nad sel juhul reaalselt istuma peaksid. Advokaadid ütlevad, et seaduse järgi tuleb täiendavalt mõistetavast karistusest lahutada juba vangis istutud aastad, isegi kui need on mõistetud muude kuritegude eest. See tähendaks Hodorkovski ja Lebedevi vabanemist 2017. aastal. Üks kolmest prokurörist ütles aga hiljuti, et nende arvates peab 14 aastat hakkama lugema alates 2007. aastast, kui algatati teine kriminaalasi. See tähendaks vabanemist 2021. aastal.

Kolmandaks – mõista lühikesed karistused nii, et mõlemad vabaneksid alles pärast 2012. aasta presidendivalimisi ehk siis, kui nad oleksid poliitiliselt vähem ohtlikud.

Neljandaks – mõista nad süü-di nende paragrahvide põhjal, mille kuriteod on aegunud. Mehed oleksid justkui süüdi, aga vanglakaristus reaalselt ei pikeneks ja nad vabaneksid nagu esimese variandi puhul.

Viiendaks – saata kriminaal-asi täiendavale uurimisele, mille jooksul peavad Jukose eksjuhid jääma endiselt vahi alla.

2005. aastal mõisteti Hodorkovski ja Lebedev süüdi kelmustes ja maksude tasumata jätmises. Selle üle võib vaielda, kui põhjendatud olid süüdistused. Selge on see, et Hodorkovski mõisteti süüdi skeemide kasutamises, mida 1990-ndate lõpus ja 2000-ndate alguses kasutasid kõik Venemaa naftafirmad, kaasa arvatud riiklikud.

Tänased süüdistused on igal juhul palju otsitumad ja näivad absurdsed. Nimelt süüdistasid prokurörid Hodorkovskit ja Lebedevi algul ei rohkemas ega vähemas kui kogu Jukose kolme tütarfirma toodetud nafta varastamises (nii et seda ei märganud tollal riigis keegi!) aastatel 1998– 2003. See tegi kokku 350 miljonit tonni naftat! Hiljem vähendasid prokurörid varastatud nafta koguse 218 miljoni tonnini, kuid „kuritegelikul teel pestud ja omastatud” rahasumma kummalisel kombel peaaegu ei muutunudki – 269 miljardit krooni.

Otsuse olulisusest Venemaa tulevikule ja tulevasele presidendile räägivad peamiselt opositsioonipoliitikud ning politoloogid-eksperdid, kes rõhutavad traditsioonilise demokraatia väärtusi. Võimule lojaalsed poliitikud ja eksperdid omakorda väljendavad arvamust, et Hodorkovski ja Lebedevi protsessi ei saa kasutada mingi Venemaa arengu mõõdupuuna.

Rahvast ei huvita

Peaaegu keegi ei usu Hodorkovski ja Lebedevi õigeksmõistmist. Enamik kaldub arvama, et kohtunik karistab neid täie rauaga. Samal ajal aga on ka arvamusi, et õigeksmõistmine või siis vähemalt lühikese karistuse määramine oleks lääneriikidega järjest paranevate suhete valguses kasulik nii Putinile kui ka Medvedevile. Aga seda varianti on väga raske uskuda, arvestades Putini sügisesi ütlusi Hodorkovski kohta kohtumisel Valdai klubiga.

Rahvast see kohtuprotsess ei huvita. Erinevalt samuti läänes populaarsest Anna Politkovskajast on suurem osa venemaalasi küll kuulnud Hodorkovski nime, aga küsimus, kas ta on süüdi uutes kuritegudes ja peaks edasi istuma, ei paku enamikule huvi. Sügisel selgus Levada keskuse uuringust, et Hodorkovski ja Lebedevi kohtuprotsessi jälgib 15 protsenti Venemaa elanikest.

Hodorkovski ja Lebedevi õigeksmõistmine oleks Venemaa jaoks tõsine murdepunkt, mis sisuliselt tähendaks ju kogu Putini ajastu ümberhindamist ja oleks selleks gongilöögiks, mis teataks Putini minekust viimasele ringile. Arvake igaüks ise, kui tõenäoline see on.