Priit Simson

„Vanalinn on UNESCO maailmapärandi nimekirjas,” teatab Tallinna Kesklinna linnaosa vanem Alar Nääme, põhjendades soovi kell 23 õhtul vanalinna pubid ja restoranid kinni panna. „Öine meeletu pidutsemine ja alkoholi propageerimine lihtsalt ei sobi vanalinna tänavatele.”

Ma ei tea, kust pärineb Nääme ettekujutus UNESCO maailmapärandile sobilikust käitumisest. Ilmselgelt mitte vahetust kogemusest. Oma kunstiteadlastest tuttavatelt, kes maailmapärandi asjus sõna sekka ütlevad ja kellega teinekord ka pärast keskööd kesklinna kõrtsides juttu puhun, pole ma selliseid mõttekäike kuulnud.

Soovitan linnaosavanemal osta pilet Horvaatiasse Dubrovnikusse või Ungarisse Budapesti. Mõlemad on vilka ööelu ja maailmakuulsate vanalinnadega. Jah, tõepoolest, UNESCO pärand. Pariisist, Roomast ja Barcelonast rääkimata. Vein voolab ka hilisõhtuti. Ent sotsialismimaa Vietnami pealinnas Hanois pidavat õhtul pärast kella 23 ikka veel tegutsevad välikohvikud veekahurist üle lastama. Nii oli vähemalt mõne aasta eest.

Kui Nääme arvates on igasugune pärast keskööd alkoholi tarbimine automaatselt ja eranditult läbu, siis tuleks ka tema Keskerakonna valimispeod tulevikus voolikust üle kasta.

Linnavõim ootab annetusi?

Olen kesklinna elanik ja tean, et ma ei saa samasugust rahu ja vaikust kui näiteks Viimsis. Aga ma saan teistsuguseid asju, meelelahutuslikus mõttes mitmekesise keskkonna. Kus on inimesed, seal toimub midagi. Ja see sobib mulle.

Kas linnaosavanem on mind segava lärmi pärast väga mures? Äkki keeraks sel juhul Liivalaia tänava liikluse kinni? See segab mind samamoodi kui vanalinna elanikke mõni mööda kõndiv noortebande.

Eesti majandus on seisakus. Kõik nuputavad, kust veel tulu saada. Turistide siiameelitamine on Eestile silmatorkavalt tähtis. Sealt tuleb ju raha, et linnavalitsus saaks uusi objekte avada ja linte läbi lõigata. „Õu, neil seal on komandanditund ja kell 11 muutub tõld kõrvitsaks!” pole just parim reklaam. Ka mitte nende jaoks, kes ei kavatse end pildituks juua.

Minus süveneb kahtlus, et Nääme šariaadiseaduse järele lõhnav „kuivendamine” pole midagi muud kui lihtlabane räkit. Ju siis on kõrtsiomanikel linnavõimudele „annetus maailmavaate toetamiseks” tegemata.