Väga palju on räägitud põhjustest, miks levib Põhja-Kaukaasias ekstremism, miks osa sealseid noori võtab relva ja suundub metsa, võitlema ametliku võimu vastu. Et selle taga on Kaukaasia vabariikides lokkav tohutu ebaõiglus, korruptsioon ja perspektiivitus teenida endale legaalselt ühiskonna tunnustus.

Nii palju kui mina olen rääkinud oma tuttavatega Moskvas ja teistes Venemaa linnades ning lugenud noorte arvamusavaldusi, tundub mulle, et samad probleemid vaevavad ka Venemaa venelastest noori. Viimase nädala jooksul on nad selle viha välja valanud Kesk-Venemaal elavate kaukaaslaste ja ka Kesk-Aasia päritolu inimeste vastu, aga tegelikult on nende märklauaks ametnikud ja eelkõige siseministeeriumi süsteem.

Moskva rahutuste algpõhjus polnud ju mitte niivõrd see, et Kaukaasia päritolu nooruk tappis vene rahvusest nooruki, vaid pigem tõsiasi, et prokuröri käsul lasti väidetava tapja neli kaasosalist päev hiljem vabaks. Seda tõlgendati kui viimast tilka korruptsioonikarikasse, mida militsionäärid ja prokurörid on päevast päeva Venemaal täitnud. Kõikvõimalike kurjategijate koostöö mundrimeestega on praegu igapäevane asi kõikjal üle Venemaa.

Teenivad võõrtööliste pealt

Moskvas on hästi teada tõsiasi, et Kaukaasia rahvaste kogukonnad tegutsevad väga efektiivselt, kui on vaja rahvuskaaslasi miilitsast välja lunastada. Teadagi, mismoodi. Pole eriti nende kogukondade süü, et Moskva miilits ja prokuratuur on nii korrumpeerunud, et laseb seda teha. Venelased näevad neid juhtusid ja saavad väga hästi aru, et neid ei kaitse Moskvas sellistel puhkudel mitte mingi „venelaste diasporaa” ja keegi ei osta neid vahi alt välja. Tavalist venelast ei kaitse Moskvas keegi.

Sama hästi saavad need noored aru, et Kesk-Aasia võõrtöölised ei valluta Moskvat üha rohkem mitte sellepärast, et Venemaa seadused on niivõrd leebed, vaid et Moskva ametnikud teevad sellega head äri. Olin laupäevaste Moskva Maneeži väljaku sündmuste ajal Dagestanis, kus üks lugupeetud inimene kommenteeris neid sündmusi mulle niimoodi: ka Moskva inimesed on lõpuks aru saanud, et Venemaa õiguskaitseasutuste süsteem ei toimi enam (sest nad on nii äraostetavad). Kaukaasias teatakse seda ammu!

Peale kõige muu tuleb veel arvestada, et Kremli ideoloogid on aastaid mänginud ohtlikku mängu, õhutades noorte seas natsionalismi. Kontrollitud natsionalismi varjus on üles kasvanud Kremli jaoks jahmatavalt suur hulk kontrollimatuid natsionalistlikke noori. Nad on osutunud süsteemile palju ohtlikumaks kui vene demokraadid, ja selle eest hoiatasid eksperdid Kremlit juba ammu.