Kindlasti on üheks põhjuseks igasuguste kommentaariumite amorfne veebist väljavalgumine. Ka Delfi enda kommentaariumite stiil ja madalkeelsus hakkab mõjutama avalikku keelekasutust. Aga see pole ainus põhjus.

Teine põhjus võib olla selles, et ka me ei taju enam keele registreid. Ei taju, et on olemas kõrgkeel ja argikeel ühelt poolt ning kirjakeel ja suuline keel teiselt poolt. Ei tajuta, et on olemas ka madal keelekasutus. Kõik seguneb ning tulemuseks ongi telesaate otseetris kellegi p…sse saatmine. Inimesed loevad liiga vähe luuletusi, liiga vähe kirjandusklassikat, ning piirduvad peamiselt interneti lühivormidega. Nad ei teagi enam, mis on ilus eesti keel.

Küsimus ei ole inimese sotsiaalses staatuses. Madalkeelsed veebikommentaatorid on enamasti igati haritud inimesed. Ja teisalt ei pruugi ka asotsiaalid rääkida madalas keeles. Juhtusin hiljuti ühes Tartu pargis pealt kuulama kahe asotsiaali välimusega mehe, kes pudelist odavat veini jõid, jutukatkeid. Nad arutasid selle üle, kas miski on budismis lubatud. Üks ütles, et see pole budismis lubatud ja teine, et see just ongi lubatud. Mis nimelt, seda ma ei kuulnud. Aga kaks asotsiaali moodi meest kõnelesid purjutades kõrgkeelt. Ja jälle. Meie ühiskonna eliidi hulka kuuluvad inimesed võivad tele otse-eetris kõnelda kõige madalamat keelt.

Aga põhjused võivad olla ka hoopis teistlaadi. Ühiskonnas on tekkinud äärmuslikud rühmitused, kellega dialoog ei olegi võimalik. On täiesti usutav, et nende rühmituste tegelikud peremehed, kes istuvad Kremli müüride vahel, maksavadki äärmusrühmitustele selle eest, et nad igati õhtumaiste ühiskondade väärtusruumi lagundaksid. Sellised rühmitused välistavadki oma tegevusega kogu ühiskonda hõlmava dialoogi. Sellega aitavad nad kaasa õhtumaiste ühiskondade allakäigule ja Kremli ideede ning mõju levikule.

Kuid ükski neist põhjustest ei õigusta ei avalikus ruumis ega ka koduseinte vahel madalat keelekasutust ega kellegi avalikku needmist kuhugi saatmisega. See ei ole ainult keele küsimus, see on küsimus lastetoast, kasvatusest, väärtustest, viisakusest.