Nendes vabaühendustes töötavad inimesed üldjuhul üsna väikese palgaga, tehes oma tööd südamega. Jah, ilmselt moel või teisel täidab riik omapoolselt lepingu ja maksab lõpuks ka toetused välja, kuid milline on nende inimeste motivatsioon edasi töötada, kui valitsus neile lihtsalt mõnitavalt näkku sülgab? Ei, Jüri, see ei ole „Uhke tulevärk“. See on Sinu valitsuse poolne otsene mõnitamine ja kiusamine. Sinu naer selle üle on pehmelt öeldes vastik.

Mõned aastad tagasi kiusas Rakvere Linnavolikogu EKRE eestvedamisel (kes, muide, polnud siis ega pole ka praegu Rakveres koalitsioonis) meie MTÜ-d. Läksime asjaga kohtusse. Kui arvate, et kasvõi üks Rakvere poliitiline grupp meid kuidagigi toetas, siis eksite. Võitsime kohtuasja. Meid toetas Eesti Inimõiguste Keskus – üks nendest tublidest ühendustest, kellele Valitsus nüüd koha kätte näitas.

Viimaste valimiste ajal seisid Sina, Jüri, Rakveres suurtel plakatitel koos praeguse linnapeaga. Lubasite õiglast riiki kõigile. Ma ei tea, keda te nende „kõigi“ all silmas pidasite, kuid ilmselgelt ei mahu sinna mitte ükski tänane vähemus.

Infantiilne jutt EKRE muutumisest ja sellest, et valitsuses olles suudate te EKRE-t talitseda oli juba siis jabur, kuid mis seal salata, ilus vale, millega ennast vahel lohutada.

Tanel, Sa ei ole EKRE käitumise ohver. Sina koos Jüri ja Mailisiga oled selle koalitsiooni arhitekt. Rahandusminister esindab oma otsustega sedasama valitsust, mille liikmed te olete. Sedasama valitsust, mida juhid Sina, Jüri.

Teie poolt loodud ja juhitud valitsus mõnitab ja sõimab igapäevaselt LGBT+ kogukonda, naisi, kes julgevad oma arvamuse eest seista, inimesi, kes on meist erineva kodukeele, nahavärvi, kodakondsuse või päritoluga, ettevõtjaid, kes kasutavad välistööjõudu, Tartu Ülikooli jne.

Kolmkümmend aastat on Eestis tehtud tööd koduvägivalla vähendamise nimel ja pingutatud, et ohvrid julgeks oma lugusid rääkida. Ma olen nõus, et kedagi ei tohi süüdi mõista ilma tõendite ja kohtuotsuseta, kuid taaskord, Teie vaikival heakskiidul, mõnitab ja alandab valitsuse minister süüdistuse esitanud naisi. Millise sõnumi saadab see teistele ohvritele, kes võib-olla on juba jõudnud nii kaugele, et Politseisse pöörduda?

Ma ei tea, kas mul õnnestub näha veel vaba, normaalset Eestit. Arvestades minu praegust vanust, Eesti meeste keskmist eluiga ja seda, millise tempoga me hetkel Teie juhtimisel natsirežiimi poole põrutame, on see iga päevaga järjest ebatõenäolisem. Kuid ma loodan, et Teie lastel ehk õnnestub kunagi elada ühiskonnas, mis on suutnud ära siluda ja parandada haavad, mille Teie olete tekitanud.

Neli aastat tagasi filmifestivaliga alustades sain sotsiaalmeedias sõnumeid, kus mind lubati maha lüüa, läbi peksta jne. Aastal 2017 vaatasin neist üle – valdavalt anonüümsete trollide viis enese rahuldamiseks. Täna läbi Tallinna vanalinna kõndides tabasin ennast esmakordselt mõttelt, et võib-olla paari aasta pärast ei saa ma enam Festhearti või Vikerlaste särgiga mööda linna kõndida, kuna see on mulle potentsiaalselt ohtlik.

Sest nii see kõik läheb. Kõigepealt on avalik sildistamine ja mõnitamine, seejärel kaob toetus. Need sammud on meil „tehtud“. Edasiste arengute osas ei pea näiteid kaugelt otsima – praeguse valitsuse poolt ülistatud Poola ja Ungari on jõudnud kaugemale. Aktiviste arreteeritakse, nende kallal vägivallatsetakse. Täna geid, homme välismaalased, ülehomme mõni järgmine grupp. Nii see läheb. Kas ma jõuan enne asjad pakkida ja põgeneda, kui mulle järele tullakse?

Poolas on „LGBT ideoloogia vabad tsoonid“. Millal meil mõni piirkond mulle või minu kaaslastele keelatuks kuulutatakse?

Üks mu sõber käis aasta tagasi Ungaris. Seoses ümberehituste ja kolimistega on olemas oht, et hävitatakse hulk ajaloolist, praegusele režiimile ebameeldivat kirjandust. Sealsetel Rahvusraamatukogu töötajatel on välja töötatud reaalne plaan materjalide päästmiseks ja salaja Ungarist välja toimetamiseks. Kas nad jõuavad selle ka ellu viia enne, kui nad riigivastase tegevuse eest arreteeritakse?

Poola juudid tegid avaliku pöördumise, milles mõistsid hukka valitsuse poolse vähemuste terroriseerimise. Nemad mõistavad, mida need märgid näitavad. Meie valitsus seevastu kiidab tublit Poolat ja ülistab tema samme. Eeskuju?

EKRE käitub täna täpselt nii, nagu ta on lubanud. Iga päevaga muututakse üha julgemaks – varasem vahutav sõnamulin formuleerub konkreetseteks sammudeks. See „Uhke tulevärk“ toimub Teie poolt juhitud valitsuses, Teie heakskiidu ja malbe naeratuse saatel.

Ilmunud algselt Keio Soomelti sotsiaalmeedias.