Sisenedes väikesest puust uksest, tõustes mööda kitsukest madalat treppi jõuame neljakandilisse koridori, kust järsk puutrepp viib korteri ukse taha.

Sisse astudes vaatab vastu kõrgete seinte ja akendega ruum, kus on suur laud ja Taivo isa tehtud puidust pingid ning puidust tahveldissein, mis katab vanu seinamaalinguid.

"Laste pärast sai sein kinni kaetud, sest sealt pudenes pidevalt värvi," selgitab muusik. "Kui aga mõni ajaloolane soovib seina pildistada, saab puidukatte eemaldada tunniga."

Kõrvalt toast kostab poisteansambli harjutusi. Suvel reisib Taivo palju Linnamuusikutega ringi, et raha teenida. Sellel suvel on klassikalise muusika ansamblil kavas võtta lisajõudu Miikaeli poistekoorist.

Kolmas tuba ja köök asuvad veel korrus kõrgemal ning sinnagi viib kõrge trepp.

Kui Taivo Niitvägi Vanalinna kolis, oli korteris ainult üks tuba. Oma kodu ehitamiseks jäi Taivol aega väheks, kui ta hakkas aktiivsemalt osa võtma ühiskondlikust elust. Taivo Niitvägi on mees mitme ametiga. Ta on Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikaprogrammi juhataja, ansambli Linnamuusikud juht, kantor katoliku kirkus, fondi Hereditas hoolekogu esimees.

Taivo peresse kuuluvad abikaasa Tiina (38) ja lapsed Kristi Maria (9), Anna Theresia (8), Joosep Miikael (6) ja Maria-Barbara (1).

Pärnu-Jaagupi lähedal maal üles kasvanud muusik ei arva sugugi, et vanalinn on ideaalne elamispaik. "Vanalinna traagika on see, et kogu elu möödub korteris," tõdeb Taivo Niitvägi. "Tänavale ei ole kuhugi minna. Tulevikus peaks mõtlema, et kui me tahame muutuda arenenud maaks, siis peaks jätkuma ruumi kõikidele vanuseastmetele, mitte sinult täiskasvanuile."

Taivo arvates on autokultuur linnas liiga olulisel kohal ja seetõttu ei ole lastel kusagil joosta ja palli mängida.

Vanalinnas elamine eeldab Taivo Niitvägi arvates teatud suunitlust ja elukutset. Vanalinna kodu ei ole eriti hea koht lõõgastumiseks ja puhkuseks. Linnas tunneb kõige suuremat puudust just värskest õhust. Taivo Niitvägil on küll akna ääred kinni topitud, kuid natukese aja pärast võib jälle tolmukorda täheldada.

"Oma rütmidelt ja vahekordadelt on vanalinn üpriski põnev, sest ta hoiab kogu aeg vaimu ärkvel," hindab Taivo Niitvägi vanalinna häid külgi. "Vanalinn on soodus vaimseks tööks."

Siiski on Niitvägidel Lõuna-Eestis Võrumaal maakodu, kus elatakse hoopis looduslähedast elu.

Muusik arvab, et kui vanalinnas on arenenud vaimuelu ja kultuursed inimesed ning ettevõtted, jääb hoovides vähemaks odekolonni joovaid asotsiaale. Taivo teab seda täpselt, sest tema koduhoov oli tuntud Kölni käiguna.

Neljateist aastaga, mis Taivo Niitvägi on vanalinnas elanud, on täheldada suundumust, et vanalinn muutub üha enam kinnisvaraturu rahaühikuks. Siiski esialgne illusioon, et vanalinnas on võimalik ükskõik millega kaubitseda on purunenud ja ettevõtlusel on Niitvägi arvates juba kolmas-neljas laine peal.

Taivo Niitvägi ei lase ennast vanalinnapäevade kärast häirida, aga ei osale üritustel külastajana. "Mulle ei meeldi tänavatel ringi hulkuda," väidab muusik.

Taivo Niitvägi ei saa öelda, et kodu on ta kindlus, sest korteris on ka vargad sees käinud. "Mingit garantiid ei ole, kuidas elu siin edasi läheb. Ainuke lohutus on, et kui ta on siin viissada aastat ajahambale vastu pidanud, siis miks peaks temaga nüüd midagi juhtuma," sõnab Niitvägi kokkuvõtvalt.

BETTY ESTER

Muusik Taivo Niitvägi kodu

Elukoht: Vanalinn

Kolis sisse: 1983

Suurus: 127 ruutmeetrit

Vaade: hoovi

Elanikke: 6

Lemmikruum: köök

Naabrid: üks pensionär