Teine järeldus on ilmne läbirääkijaid vaadates. Läbi rääkisid Mihhail Kõlvart, Yana Toom, Olga Ivanova ja taustal teised. Nemad teevad ka edaspidi otsused Keskerakonna tulevikust. Poliitikas on valuuta hääled. Ja julgelt pooled hääled on nende kontrollida. Mihhail Kōlvart on läbirääkimiste lõpuks Tallinnas de facto nr 1. Ja de jure ilmselt peatselt, kas enne või peale valimis, on juba detail.

Eesti jaoks on hea selgus, kes Keskerakonna poliitikat kujundab. Yana Toomi lahkumine oleks olnud hetkel valus, kuid Jüri Ratase seni olulisim samm enesekehtestamiseks. Seda ei tulnud. Ratas, kes otsis mõned kuud tagasi võimalusi näidata, et ta ei sõltu Savisaarest ja Toomist, on sunnitud neid tuppa paluma ja nende valikuid toetama. See on märk. Ratase valitsus püsib Toomi tahtel.

Sügiseste valimiste kontekstis on selgus hea. Keskerakond andis täna Eesti inimestele väga selge sõnumi, et Yana Toom on nendega ja nemad tema poliitikavalikute ja sõnumitega kodakondsuses, Assadil külas käies ja Ukrainas vene võitlejaid mitte nähes. Tõenäoliselt ei tule Toomi ja Kõlvartiga eesti keele õpet lasteaedades, ning jõulisemalt hakatakse ajama mittekodanike valimisõigusi Riigikogu ja EP valimistel. See poliitika ei ole Eesti julgeolekuhuvides ja sügisel on lihtsam neile umbusaldust avaldada. Muutus tuleb.