Vanuseklasside eristamisel on mitu põhjust. Laste kehaline ja vaimne areng kulgeb etapiliselt, eeldades sobivaid stiimuleid ja piisavat puhkust. Peale tajutava kehalise kasvamise on vaja aega anda talitluste küpsemisele, mis kulgeb silmale nähtamatult umbes 20. eluaastani. Üldiselt ei ole noorukieas tippu jõudnuid hiljem suures spordis näha. Seetõttu hoolitsevad spordialaliidud ise noorte mitmekülgse ja jätkusuutliku arengu eest, kasutades mitmesuguseid piiranguid.

Täiskasvanute- ja noorteklasside eristamisel on ka psühholoogilisi põhjuseid, sest lastele võib võitmisega kaasnev vaimne koormus, sh meedia tähelepanu, olla arengut ohustav.

Pealegi leiab ajaloost tõendeid selle kohta, et täiskasvanud ei soovi lastega koos võistelda, sest ebaühtlase arengu tõttu võib kerge ja väike keha anda biomehaanilisi eeliseid (näiteks võimlemises). Samuti on täiskasvanud harjunud karmima kohtlemisega, mida lastest võistlejate puhul ollakse sunnitud vältima.

Täiskasvanud naiste puhul oli meestest kergemate võistluskoormuste ja spordialade piirangute rakendamine esialgu seotud peamiselt kultuuriga, kus naisi käsitleti nõrgematena.

Nüüd harrastavad täiskasvanud järjest pikemaid pingutusi. Miks?