Küllap tunnevad end praegu kõige hullemini vanemad, kes on teinud oma lastele kogu elu singivõileibu ning ahvatlenud neid sööma vorste ja kotlette. Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO on ametlikult liigitanud need ja punase liha (ka töötlemata kujul) vähi põhjustajate hulka, kuhu kuuluvad ka sigaretid ja plutoonium.

Hirmutava sõnumi muudab veelgi rängemaks WHO vaikne tõdemus, et on asju, mida nende eksperdid ei tea. Miks peaks töödeldud liha vähki põhjustama? Teadlased ei oska seda öelda. Põhjus võib olla liha töötlemisel kasutatud või liha röstimisel tekkivates kemikaalides. Võimalik, et vorstide grillimine või lambaliha praadimine ongi hullem kui teised küpsetamise meetodid. Kuid selle väitmiseks napib rahvusvahelisel ekspertide paneelil tõendeid.


Avalehele
48 Kommentaari
Loe veel: