Palju aastaid tagasi käisin USA riigidepartemangu kutsel Ameerikas. Ajakirjanikele tehti hästi konditsioneeritud õhuga bussikeses ringsõit mööda Washingtoni ja tutvustati mitte ainult seda ühte „valget veerandit”, antagu mulle andeks. Selles valges veerandis asuvad kõik need olulised valitsusasutused ja arhitektuuripärlid, mida tunneb kogu maailm. Aga kolmveerand Ühendriikide pealinnast on asustatud musta nahavärviga inimestega ja osa sellest näeb väga erinev välja.

Mõne aja pärast jõudis meie bussike tänavatele, kus asfaldis haigutasid seasuurused augud ja nendest kasvasid välja toredad noored puud. Kahel pool teed seisid väsinud majakesed, mille trepiterrassidel istusid ka kuuma ilmaga musta sukkmütsi kandvad inimesed, kes tihti midagi suitsetasid ja alati meid kahtlustavalt silmitsesid.

Naiivne nagu ma olin, küsisin meie reisijuhilt, miks neid tänavaid ära ei parandata. Sain esimese õppetunni demokraatia argipäevast. Vene emigrantide järeltulija vastas enesestmõistetavalt: „Sest need inimesed, kes siin elavad, ei käi valimas!” Jah, loogiline, miks nende tänavaid parandada, kui sellest pärast mingit kasu ei tõuse?