Mitmed juba kasutavad

Euroopas ja põhjamaades on viimasel kümnendil tehtud olulisi samme mahetoidu ehk kahjulikest keemilistest ühenditest vaba toidu kasutamise suunas. Riikides nagu Taani pööratakse just eriti rõhku mahetoidule koolides ja lasteaedades. Mitmetes Tallinna linna lasteaedades kasutatakse osaliselt mahetoitu juba praegu. Nende lasteaedade esindajad on lahkesti nõus jagama oma kogemust nii tervislike menüüde koostamisel kui mahetoidu kasutamisel. Laste toitlustamise eest vastutavad inimesed üldiselt mõistavad mahetoidu olulisust ja kasu laste tervisele. Eestis on piisavalt palju ka mahetoidukasvatajaid, kes on valmis toorainet tarnima ning paljud ettevõtted pakuks ka soodsamat hinda lasteasutustele.

Kuulates rohelise maailmavaatega abilinnapea Züleyxa Izmailova lubadusi linna juhtima asudes, olin vargsi juba rõõmus, et mahetoit äkki jõuabki lasteaedadesse juba 2018. aastal. Üksikisiku tulumaksu laekumine ju kasvab pea 50 miljoni võrra. Sotsiaaldemokraadid tegid eelarve menetlusel ettepaneku juba järgmisest aastast suurendada lasteaedade toidupäeva maksumust, et lastele oleks võimalik mahetoitu pakkuda kõigis lasteaedades ning regulaarselt.

Küüniline ja küündimatu arusaam

Linnavalitsus aga seda ettepanekut ei arvestanud. Linnapea Taavi Aas arvas, et lasteaiad võivad mahetoitu pakkuda, kui lapsevanemad lisaks maksavad - milline küüniline ja küündimatu arusaam. Nii nagu linnavalitsus arvab, et paljud lapsed võivad oma päeva veeta tervistkahjustavas keskkonnas, arvavad nad ka, et kõikidele linna lastele ei ole tervislik toit vajalik. Minu arvates ei ole linnaisadel prioriteedid paigas. Rohelise abilinnapea algatus on positiivne, kuid jääb hambutuks, kuna selleks reaalselt eelarves raha ei eraldatud.

On ju igaühele selge, et tervislik, värske ja kvaliteetne tooraine on kulukam kui tavatoit ning raha puudumine seab laste tervislikule toitlustamisele praegu piirangud. Lasteaedade töötajad ning tervise ja toitumise spetsialistid ütlevad kui ühest suust, et tervislik ja kvaliteetne toit on ülioluline. Arusaamatuks jääb, miks Tallinn kui rikas omavalitsus sellest aru saada ei taha.