Kuid samas ei saa öelda, et tänavad tühjad oleksid olnud. Vastupidi, kesklinnas oli tee äär lausa pungil politseinikest, turvameestest või laigulistest sõduritest. Sedasi, sadadest jõuametkondade pilkudest jälgituna, astus välismaa ajakirjanik uhkes üksinduses oma teed.

Slovakkia pealinn on lihtsalt inimestest puhtaks tehtud. Kui politseinikke ja VIP-ide korteeže saatvate vilkurite undamist poleks, võiks end tunda justkui Palle, kes jäi üksi maailma.

Kohalikud Slovakkia ajakirjanikud seletasid, et osaliselt on väheste inimeste hulk Bratislavas tingitud eilsest riigipühast. Paljud inimesed olid lihtsalt otsustanud võtta pika nädalavahetuse korras ka tippkohtumise toimumispäeva ehk reede vabaks.

Kuid teisalt oli nende sõnul peaminister Robert Fico ka aktiivselt utsitanud inimesi EL-i riigijuhtide saabumise ajaks minema sõitma. Koolid olid lapsevanemate otsuse kergendamiseks täna suletud.

Liidrid kohal, elu keelatud

Tulemus on see, et Bratislava on mahajäetum, kui näiteks NATO tippkohtumise aegne Varssavi. Ja siin pole kohal USA presidenti, kelle turvameetmed on üüratud. Linn on sisuliselt lukku keeratud Euroopa liidrite pärast, mida näiteks Brüsselis, kus nad alatasa kohtuvad, mitte kunagi sellisel määral ei juhtu. Seal ei pane järjekordset EL-i tippkohtumist tähele.

Tippkohtumise eelsel õhtul sai omal nahal tunda, kui põhjalikult oli elu ära keelamisse Bratislavas suure kohtumise tõttu suhtutud. Küsides vanalinna turismiinfo büroos võimalike muusikasündmuste või teatrietenduste kohta sel õhtul, oli vastus kategooriline: „Täna ei ole midagi, sest meil on tippkohtumine.“.

Igaks juhuks Slovakkia rahvusooperist mööda jalutades sai sellele ka oma silmaga kinnitust. Kui muidu septembris toimus kava järgi iga päev kõigis nende kolmes saalis midagi, siis EL-i riigijuhtide kohtumise päevaks ja sellele eelnenud õhtuks olid kavva punased ristid tõmmatud.

Selline suhtumine, et terves linnas peab elu 26 ülejäänud EL-i riigijuhist külalise pärast seisma jääma, on ikka väga totter ja jõhker. Eesti eesistumise ajal pole välistatud sarnase sündmuse toimumine ka Tallinnas. Oleks äärmiselt piinlik, kui Eesti pealinn jätaks siis samasuguse, totaalselt hüljatud ning lukku keeratud paiga mulje, kust oma rahvas on keelituste ja elu kinni keeramisega ära aetud.