Jolie põhjendas radikaalset otsust, mis ei tulnud talle lihtsalt sellega, et ta soovib, et tal oleks šanss oma laste jaoks kauem olemas olla. Kogu protsess kestis ligi kolm kuud ja näitleja tuli oma looga avalikkuse ette, et suurendada teadlikkust, mis aitaks paljudel naistel ennetada ja õigel ajal rinnavähile jaole saada.

Ligi 23% vähijuhtumitest naistel maailmas on rinnavähk. Maailmas sureb igaastaselt rinnavähki üle 450 000 inimese. Naistel on oht rinnavähki haigestuda 100 korda suurem, kui meestel. Meeste puhul on ravi efektiivsus üldjuhul väiksem, kuna nende haigestumine avastatakse üldjuhul hilisemas staadiumis.

Rinnavähiga võitluse edukus sõltub palju geograafilisest piirkonnast ja majanduslikust olukorrast. Varajase avastamise puhul on läänemaailmas rinnavähi ravi tulemuslikkus üsna kõrge - näiteks Suurbritannias on 84% rinnavähi juhtumitest positiivse tulemusega.

Head lugejad, mida arvate Angelina Jolie otsusest mõlemad rinnad eemaldada? Kas näitlejanna radikaalne samm on pannud teid rohkem mõtlema oma tervisele? Kas plaanite minna kontrolli?

Kuidas suhtute teavitus- ja kontrollprogrammi Eestis? Kui kursis arvate end ise olevat rinnavähi ohtudega?

Andke teada kommentaariumis või kirjutage ave.tampere@epl.ee