Tugevakasvuline, pöetud peaga – teatritegijate hulgas. Katusepakkuja, kes hobiks teatrit armastab, võis veel arvata. Seda mitte, et ka – harrastab. Suur oli üllatus, kui selgus, et just tema on see, kes peategelast Von Kruppi mängib. Aasta oli 1994.

Siis oli suvi 1986, kui Indrek Taalmaa astus Toompeale teatrikooli, aga võeti hoopis sõjaväkke, Afganistani. Ainus eesti näitleja, kes teab omal nahal, mis sõda on. Veel kojupääsemise päeval oli mehel surm silme ees, kui "küürakaks" nimetatud transpordilennuk kohe Kabuli kohal tagasi alla kukkus.

"Väljaveninud ehmatuse nägu oli ees. Tuli harjutada, et nägu jälle tagasi saada," on Indrek hiljem napilt öelnud. Siis pandi Jämejalas lühike diagnoos: depressiivne neuroos. Raviks – elekter pähe.

Rahva hulgas sai Indreku nägu tuntuks arstionuna, kes Tõnu Aavale raviks Keno-loto välja kirjutas. Alternatiivset teatrit haipivate tegijate ja vaatajate hulgas oli Taalmaa aga selleks ajaks ammu nõutud nimi.

Ugalas Lehola Lembitut mänginud mehe tõi Von Krahli Teatri publiku ette Õunapuu & Sarka triloogia. Von Krupp, van Gogh ja Paavst olid Taalmaa esimesed vinged vanameherollid.

Jalaka "Seitsme vennaga" jõudis Taalmaa Rakvere Teatrisse. Mängis siingi, nagu Lutsepp kohe!, mehe moodi monumentaalseid vanamehi: "Fausti" Issandat, nimikaptenit "Noa laevas", linnakodanikku "Liivades". Ja tegi "Kahe isanda teenrina" ka vinget komöödiat, nagu Vaarik kohe.

Sammalhabemete (Ronja ja Pipi isa) kõrvale pole tulemata jäänud ka lüüriliste kangelaste rollid ( "Kahekesi kiigel" Ülle Lichtfeldtiga). Kui Unt Viire Valdmale "Esiema needusesse" väärilist partnerit otsis, lõi tal kohe ette Taalmaa kubatuur.

Taalmaa on peaosas olnud nii Volmeri mängu- ("Minu Leninid") kui ka nukufilmides ("Keegi veel", "Hiline romanss"). Viimati Õunapuu filmis "Kõrbekuu" fänne rõõmustanud Taalmaa on sellest kevadest oma "kuulpea" juustesse kasvatanud ja alternatiivsest Rakverest kultuurikeskusesse Tartusse liikunud. Vanemuise vaatajat rõõmustab ta komöödias "Palun ilma seksita" pornoskandaali sattunud äbariku pankurina. Emajõe Suveteatri "Suveöö unenäos" möllab Taalmaa rahva rõõmuks seelikus Thisbet teha.

Indrek Taalmaa 32

Sündinud: 9. juulil 1967 Viljandis

Õppinud: Viljandi 4. keskkoolis, Tallinna Ehitus-Mehaanika Tehnikumis, 1986–88 Nõukogude armees Afganistanis

Töötanud: jõusöödatehase operaatorina, Võrtsjärve kalavahendajana; aastast 1991 näitleja Ugalas, aastast 1994 Rakvere Teatris, aprillist 1999 Vanemuises