Kolmandat kümnendit rahvusvahelisel teatripäeval jagatud eesti teatri aasta-preemiatel on traditsioonina pikkust, mis pakub juba sportlikku hasarti. Indrek Sammul näiteks on viies näitleja, keda teist korda parima (mees)näitleja tiitliga krooniti. Enne teda on selles uhkes rivis veel Maria Klenskaja, Jüri Krjukov, Anu Lamp ja Ain Lutsepp.

Elmo Nüganen pani lavastajapreemia taskusse juba kolmandat korda, tõustes nii ühele pulgale Mikk Mikiveriga. Nüganeni võit on aga seda uhkem, et see tuli täiesti konkurentsitult. "Kuritööle ja karistusele" läks preemia nii parima lavastaja, kunstniku, meespeaosa- kui ka kõrvalosa- täitja klassis.

Ei meenugi ühtegi varasemat aastat, mil üks lavastus oleks teistest nii puhtalt üle olnud, teiste kohal kõrgunud. Ikka on mitme lavastuse vahel vaetud. Seepärast võib julgelt öelda, et 1999. aasta oli Linnateatri ning "Kuritöö ja karistuse" aasta. Näitlejad võistlesid partneritega samast lavastusest. Ja Nüganen konkureeris iseenda "Hamleti" lavastusega.

Tähelepanuväärne on seegi, et erinevalt riiklike preemiate zhüriist ei pidanud teatriliidu oma "Hamletit" "Kuritöö ja karistuse" vääriliseks. Tähendab, Nüganeni latt on nii kõrgel, et tal endalgi läheb selle ületamine üha raskemaks.

"Kuritöö ja karistuse" triumf teatrisõpru muidugi ei üllata, kuid preemiasaajate rivi on uhke ka teistes "võistlusklassides".

Zhürii eripreemia saanud Herta Elviste ei jää ükski toll alla maailmafestivalidel elutööpreemia pälvinud grand lady dele. Konkurentsitult on oma ala parimad ka kriitik Mihkel Mutt ja Mati Unt, kes kirjanik-lavastajana parim mees teatritekste tõlkima.

Kalju Komissarovi kui kõige tulemuslikuma teatripedagoogi eest kõnelevad tema õpilased, kolm neist peanäitejuhtidena. Just Komissarovi lennud teevad praegu ilma kõigis Eesti teatrites.

Linnateatri kõrval läks kaks preemiat ka iga hooajaga järjest tõusvale Rakvere teatrile. Tänavune peovõõrustaja Draamateater, kes ei jätnud viimasel Draama-festivalil ruumi väikelinna teatritele, jäi aga seekord ise päris preemiata.

Tulevikus on uhket väljakutset selleski, et hiljuti Vene Draamateatris esietendunud Dostojevski "Idiooti" on mitmed Linnateatri "Kuritööst ja karistusest" veel paremaks nimetanud.