Eesti põhiseaduse 12. paragrahv keelab diskrimineerimise. Karistusseadustikus ei leia karistust samasooliste suhete eest. See on igaühe vaba valik ega ole Eesti seadustega vastuolus. Mõistetav, et sellised kodanikud nõuavad endale praegusest rohkem õigusi.

On neid, kes vaidlevad sellele vastu moraali positsioonist. See aga ei vii meid kuskile, kuna arusaamine sõnast „moraal” on igaühel oma. Moraali positsioonist võib hakata rääkima paljude asjade keelamisest, nt keelata suguelu enne abielu või alkohol. Alati leidub neid, kelle moraalsed normid on vastuolus sellega, mis toimub ühiskonnas. Seetõttu on meie riigis põhiline asi seadus.

Ma ei näe samasooliste kooselus ohtu traditsioonilisele perele. Ei usu, et seadused võivad muuta inimese identiteeti: sa kas oled gei või mitte. Kas keegi tõesti arvab, et samasoolistele abiellumise võimaldamise tõttu võiksid hakata tüdrukutele meeldima tüdrukud ja poisile poisid? Kas seadusega saab rohelise värvi armastaja panna armastama punast? Öeldakse ka, et kui lapsed näevad samasoolisi paare, siis nad hakkavad mõtlema, et see on normaalne. Aga see ongi normaalne, kuna ei ole seadusega vastuolus! Kui naisele meeldivad naised või mehele mehed, kas peame nende eelistusi ümber kujundama? Ei. Nad peavad teadma, et nad on võrdsed ühiskonna liikmed. See, mida täiskasvanud inimesed oma voodis teevad, ei ole ühiskonna ega riigi asi.

Loodan, et ühel päeval need inimesed saavad õigused, mille eest nad võitlevad.

Aleksei Karjatška, tudeng



Olen vastu

Looduse poolt on seatud, et elu järjepidevuse tagab emase ja isase kooselu. Samasooliste kooselu registreerimise võimaldamine oleks loodusseaduste rikkumine.

L. Kask, Keila