Tartlased tegid otsa lahti, laupäeval toimub samasugune kodanikualgatus nii Tallinnas kui Viljandis.

Tallinnas on planeeritud rongkäik, mis algab täna (laupäeval 17. novembril) kell 14.00 Toompeal ja liigub sümboolselt valitsuse juurest ära, mööda Komandandi teed alla ja suundub Tammsaare parki kõnekoosolekule. Kindlalt on lubanud esineda Maarja Kangro, Rein Raud ja Mihkel Kunnus, kõnelejaid on oodata veelgi.

Mingit manifesti, teese ega poliitiliselt ühtset platvormi kodanikualgatus ei kanna. Püüame koondada erinevate vaadetega inimesi, keda ühendab rahulolematus praeguse erakonnapoliitikaga ning mure oma riigi tuleviku pärast. Usume, et see on esimeseks sammuks ühiskonna poliitilise kultuuri parandamisel.

Meeleavalduste korraldamine kuulub kahtlemata poliitilise kultuuri juurde. Lahendusi see algatus välja ei paku, vaid pigem seab alguspunkti nende leidma hakkamiseks. Arvamuskülgedel on arutatud juba mitmeid võimalikke ettepanekuid, kuid me ei pea vajalikuks meeleavaldajatele oma isiklikke arvamusi peale suruda.

Rahva või erakondade president?

Aga on tõsi, et spontaanselt erinevates kohtades ja erinevate inimeste poolt käimalükatud aktsioonide vahele tekib sünergia. Liikumine muutub järjest laialdasemaks ja laiapõhjalisemaks. Kindlasti ei jää Tallinna meeleavaldus viimaseks lõpp-punktiks, millest edasi ei tule enam midagi. Kodanikualagatused jätkuvad seni, kuni muutused ühiskonnas reaalselt toimuvad.

"Aitab valedest" ja Harta 12 ühine mõte on see, et pragune valitsemise „status quo“ ei tööta enam. Tegemist on kahe väljendusviisi ühisosaga. Nii AVP kui H12 ühine eesmärk on olukorra muutumine. Ka nägemus sellest, mida tuleb muuta, on suuresti kattuv.

Me usume, et meeleavaldus on üheks lüliks nende sammude reas, mida tuleb hakata astuma. Lihtsaid ja koheseid lahendusi pole olemas. Kõigepealt on vaja usaldust, rahva ja valitsuse vahele. See ei sünni enne tegelikke muutusi, tegusid, mis taastavad usu ausa poliitika võimalikusesse. Kui selline lootusekiir on loodud, on vajalik, et ühiskonnas tekiks laiapõhjaline arutelu meie riigi tuleviku üle.

Vaja on süsteemseid muutusi kõigil tasanditel, alates erakondade rahastamisest ja lõpetades valimissüsteemiga. Me loodame ka, et president näitab end tekkinud situatsioonis rahva, mitte erakondade presidendina.

*

Seltsingu "Aitab valedest" meeleavalduse üleskutse tekst:

Olukord Eesti poliitikas tekitab üha enam muret. Järjest uute skandaalide varjamine järjest pöörasema vassimise ja vingerdamisega tekitab paljudes lootusetu tunde, et valitsejad on inimestest lõplikult võõrandunud. Järjest raskem on poliitikat tõsiselt võtta, järjest raskem uskuda, et parteipoliitikute jaoks on tõepoolest esikohal riigi ja rahva teenimine. Sellega ei saa leppida.

Põhiseaduse järgi on kõrgeima võimu kandjaks Eestis rahvas. Sellest hoolimata oleme tavakodanikena harjunud arvama, et meist ei sõltu midagi, vähemalt mitte väljaspool valimisi. Meile korratakse seda tänagi. Meile väidetakse, et meil ei ole teist valikut, et praegu võimul olijaile ei ole alternatiivi.

Valitsejad, kes usuvad omaenese asendamatusse, pole demokraatlikule riigile kohased. Riik ei kuulu poliitikuile. Riik ei kuulu erakondadele. Riik kuulub meile kõigile.
Ka suured muutused algavad väikestest asjadest. Esimene väike asi, mida saab teha igaüks, kes soovib praeguse olukorra muutumist, on anda võimulolijaile selgelt märku, et me ei ole riigi praeguse valitsemisega rahul.

Seda saame koos teha, kogunedes 17. novembril kell 14 meeleavalduseks Toompea lossi ette. Sealt liigume rongkäiguga Tammsaare parki, kus toimub kõnekoosolek.

Tahame näidata võimukandjatele ja parteidele, et me ei talu valetamist ja ülekohut vaikides. Poliitika peab käima inimeste järgi, mitte inimesed poliitika järgi. Tahame tunda, et meil on võimalus midagi ära teha parema ja väärikama, demokraatlikuma homse nimel.

Meeleavalduse korraldajaks on erakondadeväline kodanikualgatus “Aitab valelikust poliitikast”. Seetõttu pole meeleavaldusel oodatud parteipropaganda. Kodanikena on kõik teretulnud.