Eks neid stereotüüpe on. Ajakirjandus, eriti Soome oma, on hoolitsenud selle eest. Ja eks Eesti päritolu kurjategijad on negatiivsete stereotüüpide taga.

Mõne aasta eest viidi Eestis läbi uuring, milles selgitati välja inimeste suhtumist naaberrahvastesse. Selgus, et mida kaugemale Tallinnast ja muudest kohtadest, kus soomlased peamiselt käivad, seda suurem sümpaatia nende suhtes on.

Rootslased olid selle uuringu järgi kõige sümpaatsemad, kuid soomlased olid kohe järgmised. Samas rootslasi peaaegu üldse ei tunta, venelasi tuntakse mingitest teatud külgedest ja lätlaste suhtes ollakse pisut üleolevad.

-Kui eestlased suhtuvad lätlastesse üleolevalt, siis võib öelda, et soomlased suhtuvad eestlastesse sama moodi?

Seda peaks muidugi küsima soomlaste endi käest, kuid olen aru saanud Soomes töötavate eestlaste põhjal, et sellist suhtumist tuleb ikka aeg ajalt ette.

Eestlased on soomlaste suhtes teistsuguses olukorras kui nemad meie suhtes. Soomlased ei tule siia tööle ega sõltu meie töökohtadest. Aga meil paratamatult paljud sõltuvad Soome töökohtadest ja lõpuks see ikkagi kujundab mingit suhtumist.

-Soome on geograafilises mõttes täielik Euroopa ääremaa. Kas soomlased võivad seda teatud kompleksina eestlaste peal välja elada, pidades vähem arenenud Eestit veelgi suuremaks perifeeriaks?

Rääkides Soome intelligentsiga, siis nad kohati lausa ülehindavad meie euroopalikkust. Et nagu oleksime rohkem Euroopa, kui Soome ja avatumad, samuti oskame paremini keeli ning seega suudame suhelda.

Kui 1970-ndatel nenditi, et Soome on vaene ja Rootsi on rikas, Soome on ida ja Rootsi on Lääs, siis usutavasti võrdlevad mõned inimesed praegu sama moodi Eestit ja Soomet.

-Kui palju praegu soomlased oma riiki Rootsi väiksemaks ja nõrgemaks vennaks peavad?

Ma ei usu hästi, et asjale enam väga nii vaadatakse. Soome on ikkagi majanduslikult ja sotsiaalpoliitikas Rootsile järele jõudnud. See aeg, kus soomlased käisid Rootsis massiliselt tööl, kui meie praegu Soomes, on ikkagi möödas.

-Kui Eestis läheb elu paremaks, siis muutub ka soomlaste suhtumine?

Ega soomlaste suhtumine väga hull eestlastesse ju ei ole praegugi. Kui me nendega võrdsustume, siis eks see suhtumine mida praegu näitab välja eelkõige poliitladvik muutub ka laiemalt tegelikkuseks. Paraku ei näe ma praegusel hetkel Eesti jaoks erilist võimalust jõukamaks muutuda. Väga paljud Soome minejad ei ihale mitte raha, vaid inimlikumat soojust, kui me siin suudame üksteisele pakkuda.