Haiglatesse hakkasid saabuma haigusnähtudega eakad. Neid oli palju, arste vähe. Itaalia omapäraks on ka see, et antibiootikumid on vabas kasutuses. See omakorda on suurendanud resistentsete bakterite hulka. Sellest omakorda tüsistused, kaasuvad haigused jne.

Ravi läks käest ära ja nii käivitus ideaalne doominoefekt ehk siis teisisõnu kõige hullem õnnetuste kaskaad, mis üldse olla saab. Nägime palju surnuid.

MIKS ON INIMESTEL HIRM?

Võib tunduda uskumatuna, aga tänase päevani pole teaduslikult adekvaatseid andmeid järgmiste asjaolude kohta:

1) KUI PALJU ON NAKATUNUID ühiskonnas ja kuidas selle nakkumise dünaamika välja näeb. COVID19 põhjustav pärgviirus ei pruugi esile kutsuda haigussümptomeid aga inimene levitab nakkust. Seetõttu ei teata ka täpseid suhtarve ja absoluutarve.

2) Kuna positiivseks testitute hulgas on suremus suur, on mulje, et nakkumist peab ulatuslikult pidurdama. Tegelikult seda ei teata. Nakkumist peab iga nakkushaiguse levikul profülaktiliselt pidurdama aga teadmisi täna pole, milline peab olema selle pidurdamise määr COVID19 puhul.

Teadmatuses ongi õige lähtuda

ETTEVAATUSPÕHIMÕTTEST, aga ei tohi unustada

TEADUST.

TEADMATUS AGA TEKITABKI HIRMU!

3) Meedias võimendub iga kui koroonavirusse surija lugu, haiged teevad videopäevikuid. Lisaks viirusele levib ka meeminakkus. Meedia asi on seda teha.

Paanikat tekitab teadmise puudus, mitte meedia ja ajkirjanduse tegevus tähelepanu tootmisel.

KUIDAS KRIISIST VÄLJA TULLA, MITTE AINULT EESTIS VAID KA GLOBAALSELT

1) On vaja mõõta

MITTE AINULT TESTIDA NEID, KEL SÜMPTOMID...

...sümptomitega inimeste testimine on diagnoosimiseks vajalik. Seda vajavad arstid ja patsiendid. Epideemia analüüsiks on vaja teada, mis toimub populatsioonis. Seda on vaja juhtimiseks ja kriisi ohjamiseks.

NEID ASJU EI TOHI SEGI AJADA!

2) Kui masstestida suurt juhuvalimit või veel parem – enamust Saaremaa elanikest (mille puhul on tegemist UNIKAALSE ELUSKATSEGA) siis saame teada:

a) kui suur on tegelikult ühiskonnas nakkunute hulk ning vastav suhtarv.

b) kui sama testimine viia läbi samade inimestega 2-3 nädala pärast saame teada kuidas haigus edeneb inimeses ja kogukonnas.

c) kui testida lisaks viiruse olemasolule (PCR test tuvastamaks viiruse RNA-d) ka inimesse tekkinud antikehi (ilmselt siis ELISA kiirtest vms), saame teada ka seda, kui kiirelt kujuneb välja immuunsus.

d) loomulikult tuleb hinnata ja küsitleda testitava inimese seisundit.

e) Ideaalne kui selle käigus saaks korjata proovid ka geenivaramusse – nende andmete olemasolu on kuldaväärt puhuks kui vaja ravimeid või vaktsiine arendada.

KUIDAS SEE TEGEVUS TÄPSELT KRIISIST VÄLJA AITAB?

Saame mõõtmistulemuse viiruse populatsioonidünaamika kohta.

See võib tunduda uskumatuna aga selliseid mõõtmistulemusi tõepoolest tänaseni pole!

Hirm ja paanika tulenevad asjaolust, et me püüame kaitsta ohustatuid viiruse leviku eest, kuna me arvame, et see viirus on vähelevinud aga suremus seetõttu ka suur.

Kui aga tuleb ilmsiks – ja seda ei saa tuletada ühestki mudelist – et viirus on levinud ja sümptomitega viirusekandjaid on vähem kui sümptomiteta, siis saaks ju üleöö muuta tervishoimumudelit:

KAITSTA TULEKS SIIS OHUSTATUID VÄLISE MÕJU EEST!

See nõuaks siis ohustatud inimestele eritingimusi, mis nii Eesti kui maailma jaoks on vähem lammutavad kui totaalne STOPP!

Teadmine lõpetaks teadmatusest tuleneva hirmu. Saaremaa on jätkuvalt unikaalne ala kogu maailma jaoks nende teadmiste kogumiseks!