Elustiiliralli, öeldakse. Selle elustiili nautimisest räägib meie tänases lehes Gumball 3000 rallil Tallinnas käinud autohull David Hasselhoff (lk 18). Gumball 3000 kihutab läbi paljude riikide küll heategevuse lipu all, aga illegaalsetel kiirustel – see ongi see elustiil. Illegaalsed on need kiirused sellepärast, et need on ohtlikud. 2011. aastal Eesti liikluses hukkunud inimestest 38% tappis kiirus. Võib-olla sa isegi tundsid neist mõnda?

Selles valguses pole üldse üllatav, et politsei nätsupalliautosid maanteel karistama asus.

Suured kiirused pole meie teedel lubatud, seadused kehtivad kõigile ja kihutamine on ühtviisi ohtlik nii presidendi Audis, rullnoka bemaris kui ka Saudi Araabia printsi eritellimusel tehtud imeautos.

Üllatas hoopis see, kuidas näiteks kohalike poliitikute kihutamist teravalt kritiseeriv kogukond asus nüüd politseid sõimama. Päris tuntud inimesed paiskasid sotsiaalmeediasse oma pahameele, et miks ei võiks me olla „normaalne ja lahe riik”, näiteks pannes kihutava luksuskolonni ette politseieskordi.

Elustiilikihutajad ei saanud Eesti politseilt mingit maksimaalsete karistustega erikohtlemist, kõigile „väänati” vastavalt tegudele täpselt samamoodi, nagu oleks karistatud kohalikke kihutajaid. Võrdluseks – mullu siin Gumballi ei käinud, aga jaanuarist maini püüti me teedelt 70 autot, mille kiirus ületas lubatu rohkem kui 60 km/h. Tänavu sama ajaga on see arv 68.

Politseil on juba pikemat aega murelik pilk kiiruse ja hukkunute seosel ning karistused pole ammu enam leebed. Tänavu oli enne elustiiliralli Eestisse jõudmist ohtlike liiklusrikkumiste eest arestiga karistatud 492 inimest.

Kujutleme nüüd korraks, et olekski tehtud nii, nagu sotsiaalmeedia kolmapäeval nõudis: lastud luksuslikul kolonnil riigist elustiilselt 200 km/h läbi kihutada. Millise sõnumi see oleks andnud meie autojuhtidele, kel on ka kihvtid ja kiired autod? Et kui on piisavalt äge masin, siis võib? Kui oled kuulus, siis võib? Kui kihutad heategevuseks, siis võib? Kui oled teistest parem, siis võid? Teate, neid, kes arvavad, et nad on teistest paremad ja võivad, on meie teed juba niigi täis.