Räägin teile ühest Majaka tänaval asuvast sisehoovist. Tegemist on tavalise hooviga, mis on tänavast eraldatud elumajaga ning ka kolmest teisest küljest piiravad seda samuti hooned. Aastaid oli seal vaid räämas roheala, kus vastakuti asetsesid kaks pargipinki. Loomulikult olid need pingid soojemate ilmadega alkohoovikute lemmik tiksumiskohaks, häirides ümberkaudseid elanikke oma igikestva jõmisemise ning kaasneva läbustamisega.

See ei ole kahjuks ainulaadne situatsioon. Hoove, mille on hõivanud alkohoovikud ja kus ei mängi lapsed ega puhka jalga eakamad inimesed on kahjuks üksjagu ja muidugi see häirib ümberkaudseid. Rämps, katkine taara, kisa, kaklused, ähvardused, kui lähed noomima. Helistatakse politseisse, helistatakse linnaosa valitsusse, et võtke ometi ette midagi!

Lõputu dilemma - pingid

Alkohoovikute nähtus ei ole ainuomane vaid meie linnadele ja linnaosadele, vaid ka mujal ilmas tuska tekitav. Nii näiteks mõnedes Ühendriikide linnades kasutatakse nn agressiivset disaini, paigutades linnaruumi ebamugavaid pinke, mis võimaldavad küll istuda, kuid mitte pikalt mõnuleda. See aitab küll joodikute vastu, kuid on tahes tahtmata halb ju ka noortele emadele või eakatele. Ka nemad ei saa pinke normaalselt ja sihipäraselt kasutada.

Sama jama on siis kui pingid lihtsalt ära võtta. Kohe tuleb mitu kõnet ja e-kaebust – pange meie pingid tagasi. Kuigi enne seda on samal hulgal nõutud pinkide teisaldamist või ära viimist. Nii need pingid siis seiklevad linnaosas ringi ühest asukohast teise.

Õdusa sisehoovi loomine

Selleks, et võidelda alkohoovikutega, ei piisa lihtsalt pinkide teisaldamisest või nende ebamugavaks tegemisest. Tuleb leida uus terviklahendus, mil eeldab kogu majadevahelise ala läbi mõtestamist, planeerimist.

Kui kasutada kolme järgnevat võtet, siis vast on lootus, et hoovis mängivad lapsed, jalutavad noored emad lapsevankritega ning pinkidel istuvad memmed, taadid.