Küsimus, miks seda juba varem pole tehtud, seisneb eeskätt selles, et teema ei olnud varem aktuaalne. Riigikogus ega ka ühiskonnas ei olnud märgatavaid eriarvamusi küsimuses, et abielu on just mehe ja naise vaheline ühendus. Nüüdseks on selles erinevaid seisukohti.

Põhiseaduse muutmist ei saa läbi viia ükski erakond üksi. Ainuüksi algatamiseks on vaja vähemalt 21 saadiku allkirja. Vastuvõtmiseks aga suurt enamust riigikogus. Menetlus on võrdlemisi pikaajaline ja vältab isegi kiirmenetluse korral mitu kuud. Seega on põhiseaduse muutmine võimalik üksnes koostöös koalitsioonipartneritega.

IRL-i vastuseis kooseluseadusele ei ole tingitud sellest, et IRL oleks vastu seksuaalvähemuste õigustele. IRL seisab kõikide vähemuste kaitsmise eest. Küll näeb IRL ohtu kooseluseaduses võimaldatavas lapsendamise võimaluses samasooliste paaride poolt lapse huvidele. Samas ei saa nõustuda ka kehtiva kooseluseaduse tühistamisega, kuna see rikub nende inimeste õigusi, kes on seaduse alusel kooselu juba registreerinud ja on seetõttu seaduse tühistamine ilma mingit muud regulatsiooni välja pakkumata põhiseadusevastane.

IRL ei toeta erakonnana kooseluseaduse rakendussätete muutmist. Samas on IRL demokraatlik erakond ja austab kõigi oma liikmete ja toetajate veendumusi. Seepärast ei ole IRL kehtestanud fraktsiooni liikmetele hääletusdistsipliini ja jätab hääletuse vabaks.

Kokkuvõtvalt: IRL ei ole kellegi õiguste vastu, vaid väärtuspõhise ühiskonna eest.