Eesti andmekaitse reformi üle peetav avalik diskussioon on seni peaasjalikult keskendunud sellele, mida tohivad ja ei tohi eraettevõtted ja riigiasutused üksikisikutelt küsida ning kuidas tuleb neid andmeid säilitada ja töödelda. Samuti vaieldakse selle üle, milliseid andmeid on lubatud koguda üksikisiku teadmata ja mida tohib nendega teha.

Eesti Päevaleht on avanud andmekaitse reformi kontekstis olulise inimõiguste tagamise teema. Ühtlasi on ajalehe seisukoht sügavalt ekslik.

Kas inimestel peavad online ja offline olema samad õigused? Seniajani on nii ÜRO kui ka Euroopa Nõukogu kinnitanud: internetis olgu tagatud samad põhiõigused mis väljaspool internetti. Ei saa jätta märkimata argumenti interneti kui sellise ontoloogilise seisundi kohta, mis asetab iga internetikasutaja kohe teenusepakkujaga võrreldes nõrgemasse seisundisse. Võrdluseks: igaühel on pakasega vaja riideid – inimese külmakartlik seisund ei sõltu tema muudest isikuomadustest ega sellest, kus ta pakase kätte sattub. Teiste sõnadega: külma eest kaitstuse vajadus on ontoloogiline, s.t inimeseks olemisest lahutamatu.

Kui nõustuda, et iga internetikasutaja on vis-à-vis teenusepakkuja või veebiajakirjanikuga võrreldes nõrgemas seisundis, siis kas ei peaks õigusaktid tugevamini kaitsma just privaatsust?

Ookeanilaiused erimeelsused

Euroopa ja Ameerika Ühendriigid lähenevad sõnavabaduse ja privaatsuse suhtele juba traditsiooniliselt erinevalt. Kui Euroopas väärtustatakse rohkem privaatsust, siis USA-s võib kaalukeel konfliktiolukorras sageli kalduda sõnavabaduse poole. Euroopa isikuandmete kaitse reform lähtub vajadusest kaitsta igaühe privaatsust informatsiooni keeruliselt kontrollitavate avaldamisvõimaluste eest, mis kaasnevad internetiga. Ameerika Ühendriikides seevastu prevaleerib mõtteviis, et veebiteenuse pakkuja ei vastuta tema kaudu vahendatava teabe sisu eest.