Soome keeles (samuti kui eesti keeles) on soolist võrdõiguslikkust üpris lihtne väljendada: grammatilisi sugusid pole ja isikulise asesõnaga hän (eesti keeles tema) nimetatakse nii naisi, mehi kui ka nn mittebinaarseid inimesi.

Soome statistikaameti andmeil on soome keeles siiski peaaegu 400 mies-lõpuga ametinimetust, mis valdavalt on küll oma mehise tähenduse kaotanud. Aamulehti asendab nüüd sellised nimetused sooneutraalsete sünonüümidega. Näiteks lakimies on nüüd juristi ja lehtimies toimittaja.

On ju keel tähtsamaid vahendeid, mille kaudu me maailma analüüsime, ja tahtmatult kujundab see meie mõtlemist. Tähtsat informatsiooni võimalikult objektiivselt vahendav ajalehetekst ei tohikski võimendada ettekujutust ühe või teise ameti mehelikkusest või naiselikkusest. Ainult nii on võimalik patriarhaalsetest harjumustest võrdsema ühiskonna poole liikuda.


Tütrega jalutav isa kaob

Ka Soome liiklusmärke ootab lähitulevikus ilmselt tõsine uuenduskuur. Uutel liiklusmärkidel poleks enam mees- või naissoost inimkujusid – pole ju sugu liikluse puhul üldse oluline.