Juba esmaspäeval teatasid Raepressi fanfaarid, et kolmapäeval korraldab Tallinna linnapea Edgar Savisaar briifingu. Selle sündmuse erakordsuse mõistmiseks tasub märkida, et linnapea osaleb linnavalitsuse pressikonverentsidel haruharva ja erakorralisi pöördumisi linnarahva poole on veel harvem.

Seega tuli linnapea esinemisse suhtuda äärmise tõsidusega. Eesti suurima linna juhi erakorraline sõnavõtt ei tohiks olla midagi tähtsusetut. Mõistagi tekkis küsimus, mida härra linnapea võiks tahta teatada? Ehk midagi järgmise aasta eelarvega seoses?

Nii see polnud.

Linnapea oli erakorralise briifingu korraldanud selleks, et teada anda, kui halvasti kirjutab meedia Keskerakonnast ja temast endast.

Linn oli tellinud OÜ Mediusest uuringu, mis tõepoolest näitas, et lood on üsna kurvad. Selgus, et 13. septembrist kuni 12. oktoobrini kestnud uuringuperioodil oli meedias Keskerakonnast iga positiivse sõnumi kohta neli negatiivset sõnumit ja Savisaarest iga positiivse sõnumi kohta 10 negatiivset sõnumit. Peaminister Andrus Ansipi puhul tul iga negatiivse sõnumi kohta 1,5 positiivset sõnumit.

Vaadeldi teisigi näitajaid, kuid lõpptulemusena tõdetakse uuringus, et Keskerakonda, Tallinna linnavalitsusse ja Edgar Savisaarde suhtub meedia väga negatiivselt võrreldes Tartu linnavalitsuse, vabariigi valitsuse ja peaminister Andrus Ansipiga. Samuti tuvastas uuring, et nii erameedias kui rahvusringhäälingus avaldatud uudised on sarnase suhtumisega.

Kahtlemata on selline uuring Keskerakonnale ja keskerakondlikule linnavalitsusele meelehärmi tekitav. On ka mõneti arusaadav, et linnapea soovis tulemuste teatamiseks kokku kutsuda erakorralise briifingu.

Arusaamatud olid aga järeldused, mida linnapea tegi. Nimelt leidis ta, et muutuma peaks ajakirjandus, mitte Keskerakond või linnavalitsus.

Uuringus ei olnud vaadeldud seda, millest kõnelesid uuringuperioodil ilmunud negatiivsed uudised.

Meenutuseks (ja seda praegu üksnes Päevalehe näitel) tasub üles lugeda, et uuringuks kasutatud kuuajalisse perioodi mahuvad transpordiameti pistiseskandaal, mis viis ametist Vello Lõugase ja Mati Songisepa, Keskerakonna võlg Facio ees, Tallinna äriühingutes võimutsevad keskerakondlased ja Edgar Savisaare kummaline suurlaen.

Selle valguses on Edgar Savisaare soov, et ajakirjandus peaks Keskerakonda ja Tallinna linnavalitsust positiivsemalt kajastama, äärmiselt küüniline.

Millist mõju avaldab linnavalitsuse tellitud uuringu dramaatliline avaldamine pressikonverentsil, pole veel selge. Ajakirjandust see Keskerakonnast roosilisi uudiseid kirjutama ei pane.

Küll aga ei maksa unustada, et valimised on ukse ees ja sellesse konteksti asetub meediauuring hästi – liiati kuna linnapea lubas lasta uuringut detsembris-jaanuaris korrata. Uusi valijaid see uuring Keskerakonnale vast kuigi palju juurde ei võida, küll aga võib sellest olla abi olemasolevate valijate säilitamisel, kuna kinnitab neile teooriat, et Keskerakond on tagakiusatu, keda on õilis toetada.