Veel mõni aasta tagasi näitas lõbus seltskond itsitavaid teismelisi mulle tänaval näpuga järele ja kõige julgem neist hüüdis: “Taksomeeter tiksub!” Lapsnäitleja kuulsusrikas kar-jäär võib sind veel aastaid hiljem kõige kummalisemal kombel taaskülastada.

Toonastest “tiinstaaridest” on nüüdseks kasvanud kenad ja moodsate parameetrite järgi igati “tegijad” inimesed. Kes juhib edukat väikeettevõtet, kes mängib saksofoni, kellest on saanud armastatud diiva. Kuidas on läinud aga selle filmi tegelastel, neil muretutel 12-aastastel, kes ehk pisut naiivsevõitu, ent ammust alevielu enam-vähem adekvaatselt kirjeldanud telefilmis omades intriigikestes päris elu vastuvooludeks valmistusid? Mida teevad Meelik, Joonas, Kaur, Kärt, Peeter ja Riho praegu, 2007. aasta esimesel nädalal?

Kummatigi on Eno Raua lastejutustuste põhjal vändatud filmi helgematel tegelastel läinud elus kõige sandimalt. Teismelisena kriminaalromaani kirjutanud õrna hingega Meelikut nähakse viimasel ajal Kirbla poe taga õllekastide vahel päevi õhtusse veeretamas. Sotsiaalkriitilisi novelle vähimagi õnneta kirjastustele pakkunud Meelik väljus Rex Stouti tõlgetega turu pärast peetud lahingutest kilbil ning asus Lihula raamatukogu juhatajana reaalsemat õnne otsima.

Erimeelsused Madissoniga

Erimeelsused kohaliku võimuga (Meelik sõdis raevukalt vastu vallavalitsuse plaanile muuta Tiit Madissoni teos “Holokaust – 20. sajandi masendavaim sionistlik vale” kõigile raamatukogu lugejatele kohustuslikuks) on mehe nüüdseks Lihulast küm-me kilomeetrit Tallinna poole lennutanud.

Paremini pole käinud Meeliku lapsepõlvearmastuse Kärdi käsi. Ta elab Tallinnas, kasvatab üksinda nelja last ega ole siiani andestanud eksämmale, kes unustas ühena vähestest linna-osa sotsiaalhoolekandele 700-kroonise toetuse saamiseks avaldust esitada. Plokkflöödigeenius Kaur jätkab FIE-na muusikukarjääri Eesti riiklikus sümfooniaorkestris, sest ainult nii saab ta flöödihuuliku hooldamiseks tehtud kulutused maha kanda. Paradoksaalsel kombel on tema maksuametnik mitte just kõige kiirema nupuga, ent seda metoodilisem Peeter. Aasta majandusaruande esitamise järel teevad mehed juba traditsiooniliseks muutunud õlled Mihkli hotelli Viktor Niitsoo nimelises baaris.

Juba lapsena luuramise vastu huvi tundnud Jürnas on nüüd-seks meie hulgast lahkunud. Ta langes Iraagis demokraatiat ja kodust julgeolekut kaitstes. Kuna Jürna ülesanne oli eriti salajane, pole tema hukkumise fakt laiemale üldsusele teada.

Kõige säravam on olnud juba noorukina erakordset elujanu ilmutanud Riho tähelend. Filmis naabrinaiselt lapseriideid varastanud ning sõpradelt taskuraha välja petnud noormehest on saanud austatud omavalitsustegelane.

Mõne aasta eest Keskerakonda astunud Riho kandideerib märtsis Tartu- ja Jõgevamaal Peeter Võsa ainsa arvestatava rivaalina riigikokku.