2019 on mõjust ja mõjukatest rääkimiseks hea aasta, sest seljataga on kahed valimised ja uue valitsuse moodustamine ning nn horisontaalse mõju traagelniidid seovad poliitikat ja äri tänavu varasemast selgemini. Eesti pole siin mingi erand, kuid seni oleme osutanud teistele Ida- ja Kesk-Euroopa riikidele, tänavu saab ilmeksimatult osutada ka meile. Eesti noor demokraatia mäletab ka varasemast maailmavaate ja ärivajaduste kattuvust, kuid 2019. aastal on koosmõju olnud nähtavam kui kunagi varem.

Aasta on möödunud poliitikute ja Ott Tänaku taktikepi all – nende niimoodi esile tõstmine ei tähenda, et just nemad on 2019. aasta kõige mõjukamad. Aga poliitikud, just EKRE, on dikteerinud muusika, nagu seda tegi aastaid Keskerakond. Vähem on mõjunud nende maailmavaade, pigem just käitumine ja maneerid. Need on tekitanud sel aastal Eestis ka enim vaidlusi ja tülisid. Konservatiivne maailmavaade on jäänud aruteludes pigem tagaplaanile.

Tänak, dopinguskandaalidesse mattunud Eesti suusatamine, laulu- ja tantsupidu, edukad kergejõustiklased, start-up-ettevõtjad, visad riigiametnikud ja kümned teised moodustavad tänavuse Eesti mõjukamate inimeste esisaja.

Aastal 2015 võitis Marju Lauristin, 2016 Kersti Kaljulaid, 2017 ja 2018 Jüri Ratas. 2019. aasta kõige mõjukam selgub juba sel reedel!

Eesti mõjukate edetabeli panid kokku Eesti Päevalehe, LP, Delfi, Eesti Ekspressi, Maalehe, Kroonika, Anne & Stiili, Eesti Naise, Oma Maitse, Pere ja Kodu, Tervis Plussi ja Maakodu ajakirjanikud, kes hindasid mõju, mis oli isikutel lõppeval aastal meie ühiskonnale. See on meie valik ja meile meeldiks, kui järjestus tekitaks ühiskonnas arutelu. Valikus on alati sõrmeotsaga subjektiivsust, kuid üldiselt toetub pingerida faktidele, tegudele ja isiklikele kogemustele. Sellistes valikutes on palju nähtamatut ja tunnetuslikku, kulisside taha jäävat tegevust ja tegevusetust.

Mõjukust hinnates oleme lähtunud lihtsast retseptist, mida igaüks on oma sisetunde järgi kohandanud: peamine on võime saavutada endale soovitud tulemus ning muuta ja kujundada olulisi protsesse, teiste käitumist, mõtlemist ja avalikku arvamust.

Ekspress Meedia väljaanded valivad kõige mõjukama eestlase viiendat korda: aastal 2015 võitis Marju Lauristin, 2016 Kersti Kaljulaid, 2017 ja 2018 Jüri Ratas.

2019. aasta kõige mõjukam selgub juba sel reedel!