Lemmikloomade arv ja neile tehtavad kulutused suurenevad mujalgi. Näiteks Hiinas väidetakse olevat 100 miljonit lemmiklooma. USA-s on lemmikloomi umbes 184 miljonit, kahes kolmandikus peredest on mõni lemmikloom.

Nimetatud arvud võivad tunduda suured, kuid on väikesed võrreldes toiduks kasvatatavate loomade hulgaga – 65 miljardit. Lemmikloomi koheldakse sageli kui pereliikmeid, kuid farmides kasvavatele lehmadele, sigadele ja kanadele nii suurepärast kohtlemist osaks ei saa. Farmides elavaid loomi peetakse nigelates oludes. Kui te oma koera või kassi samamoodi peaksite, sekkuksid loomakaitsjad ja võiksite saada karistada.

Kuid hoolimata peremeeste positiivsemast suhtumisest elavad ka paljud lemmikloomad närust elu. Karen Dawn märgib raamatus „Thanking the Monkey”, et koerad on erinevalt kassidest küllaltki sotsiaalsed loomad, kes vajavad karjas liikumist või inimese seltskonda. Dawni sõnutsi peetakse inimeste puhul üksikvangistust karmiks karistuseks, kuid karjaloomadele on see veelgi julmem. Ta nendib, et lemmikloomad on liiga tihti meie „armastuse orjad”.