Välisabi kogusummana panustab USA tõepoolest kokku rohkem kui ükski teine riik. Trumpi kärbete ellurakendamise puhul kaotab USA oma liidripositsiooni ka absoluutsumma osas. Saksamaa, kelle majandus on USA omast rohkem kui ¾ võrra väiksem, jääb pakutava abi hulgalt USA-le alla vaid 9 miljardi dollariga ja möödub pärast kärpeid USA-st.

Need, kes mõistavad USA kärbete tähendust maailma vaesematele riikidele, on tulevikuväljavaadetest muserdatud. Buikwe keskuses Ugandas saab ravi 33 000 inimest, kuid kliiniku eelarve on vaid 150 dollarit kuus. Trumpi kärpekava jätaks Buikwe kliiniku ja paljud teised sarnased asutused ilma väga vajalikust toetusest ning näitab hoolimatust USA piiridest väljaspool elavate inimeste heaolu ja elude suhtes. Eriti häbiväärseks muudab asjaolu see, et USA panus on nende SKP-ga võrreldes väga pisike. Lisaks on USA abi suuresti mõjutatud geopoliitilistest huvidest ja ei jõua tingimata suurimate abivajajateni. Suurimad USA arenguabi saajad on Afganistan, Jordaania ja Pakistan.

Trumpi kärbetel on aga üks kindel tagajärg: palju inimesi jäetakse surema ja veel suurem hulk inimesi kannatama haiguste ja neist tingitud tüsistuste kätte, mida oleks saanud ennetada parema tervishoiusüsteemiga.

Argument, miks abi mitte anda, on potentsiaalne abisõltuvuse. Selle argumendi kasutamiseks on aga vaja tõendeid mitte ainult sellest, et mingid abiprogrammid on muutnud abi saajad sõltuvaks, vaid ka sellele, et just need programmid tekitavad sõltuvust. Tõendite puudumisel on tegu vaid hüpoteesiga.

Uganda näol tegemist pigem hüpoteesile vastupidise näitega. Ühelt poolt on tegu riigiga, kes saab märkimisväärset rahvusvahelist abi, kuid samal ajal toimub riigis ka väga kiire majanduskasv. Maailmapanga andmetel langes absoluutses vaesuses elavate inimeste hulk 53%-lt 2006. aastal 34%-le 2013. aastal.

Kärbetega rahvusvahelistest terviseprogrammidest suudab USA valitsus kokku hoida umbes 2,3 miljardit dollarit. 2017. aasta riigieelarve on umbes 4 trillionit. See tähendab 1 dollari suurust kokkuhoidu iga 2000 eelarvedollari kohta. Tulemuslikkuse poolest annaks ressursside suunamine globaalsetesse terviseprogrammidesse parima tulemuse, mida üks valitsusprogramm anda saab.
On lootust, et mõned Kongressi vabariiklastest saadikud ei toeta Trumpi kärpeettepanekut. Loodame, et see on nii. Välisabi – eriti see, mis päästab inimelusid ja vähendab kannatusi – ei peaks olema parteipoliitika küsimus.

Copyright: Project Syndicate, 2017.
www.project-syndicate.org