Kui mõni aeg hiljem samasse poodi sattusin ja müüja rääkis, mis oli pärast artikli ilmumist kaupluses toimunud, hakkas mul piinlik. Inimesed muudkui käisid ja küsisid tšintšiljasid, mõni pani end loomakese saamiseks lausa järjekorda.

Uskuge alati sõna-sõnalt kõike, mida teile räägitakse. Iga sõna, mis ajalehes seisab, teleekraanilt või raadiost maha hõigatakse, on puhas kuld. Iga sõnum, mille edastab omavalitsus, on sulatõsi, see ei summuta kunagi midagi muud. Asjad, mida reklaamib enesekindel naabrimees, on need, mida vajate. Milleks kulutada aega ja leiutada jalgratast, kui sõber on asja järele proovinud? Võtke lihtsalt üle tema mall.

Poest on mõistlik asju osta soodusmüügi ajal, sest siis on kaup soodne. Lapsega tuleb tegeleda, kui on lastekaitsepäev, sest siis on palju huvitavaid ja isegi tasuta üritusi. Naistepäeval öelge oma naisele kaks head sõna.

Asjad lihtsalt on, nagu nad on. Seoste tekitamine läheks liiga keeruliseks, jätame selle naabri, ülemuse ja vallavanema/linnapea hooleks. Küll nemad juba teavad, mis on meile kõigile oluline. Tahate mõelda oma peaga? Loodetavasti ütles keegi teile juba algkoolis, et täiskasvanu õpib väga aeglaselt ja vaevaliselt.

Kasutagem ajusid

Olete kindlasti kursis, et Eestis on majanduslangus. Kuidas te nüüd käitute, kui seda usute? Või teine mäng: järgmisel aastal toimuvad kohalikud valimised. Nimetage oma kandi võimuesindajate kolm olulisemat saavutust. Seejärel nimetage kolm edasiviivat kodanikualgatust.

Nüüd mõelge veidi sellele kampaaniapõhisele elule, kus tähistatakse südamenädalat, metsanädalat, muinsuskaitsekuud, emakeelepäeva jne. Miks selliseid päevi teie arvates vaja on? Keda need võiksid puudutada? Ehk on ikka nii, et elamisväärne elu ei sõltu välistest oludest, teistest inimestest ja nende tõekspidamistest, vaid ainuüksi sellest, kas me otsustame suurepäraselt elada.

Kui otsustame elada rõõmsalt ja rahus, ei saa miski väline seda võtta. Ja kes tahab väita, et raskel ajal pole võimalik olla rõõmus, siis vaidlen vastu – on. Just siis on selleks enim alust, sest õppimis- ja arenemisvõimalusi tulvab ustest ja akendest. Hommikust õhtuni, kõigist kohtumistest ja olukordadest. Küsimus on pigem selles, miks kampaaniast kampaaniani elamine ning hurraaoptimismi ja padumasenduse vahet pendeldamine näib eluviisina tuttavam. Ometi on meis igaühes piisavalt tarkust ja eristusvõimet.

Väga üldiselt: olgu senine elumuster ja kogemus milline tahes, me suudame suhelda viisakalt liikluses ja naabriga, rääkida ehedat eesti keelt, hoolida lastest ja suurtest, austada loodust ja tunnustada “konkurenti”. Siin ongi konks – sellise nõu-ande saate ainult ise endale anda.