EI

Oudekki Loone, riigikogu liige (Keskerakond)
Naistepäev on töötavate naiste püha. See tähistab põhimõtet, et naistel on õigus meestega samaväärselt palka saada ja ühiskondlikust elust osa võtta.
Oudekki Loone

See tähistab seda, et naise sissetulek ei ole lihtsalt tema taskuraha mingite kapriiside täitmiseks ja naise töö ei ole vallalise naise hobi, vaid täiskasvanud inimese eneseteostus, uue väärtuse loomine ja võimalus peret toita.

Nagu kõik õigused, ei ole ka need lihtsalt meile privileegidena kingitud, vaid kätte võideldud. Nagu kõigi õiguste puhul, tuleb nendegi säilimist valvata ja olulisust meelde tuletada, sest muidu võetakse nad käest.

Tähistamine tähendab rituaale, sest rituaalid võimaldavad meil lihtsalt igapäevase raskuse seljataha jätta. Üks naistepäeva laialtlevinud rituaale on punaste nelkide kinkimine: lill, mis väljendab sügavat imetlust, aga on ka rahvusvaheline töötajate õiguste ja võitluste sümbol.

Ühtlasi tuleks naistepäeval aeg maha võtta, et arutada õigusi, mille kättevõitmist tähistame, ja seda, mis naisküsimuses veel lahendamata on.

Üks võimalus oleks naistel sel päeval ka lihtsalt streikida, et meelde tuletada, milline oleks ühiskond naiste tööta, kuid ilmselt piisaks ka naistepäeva riigipühaks kuulutamisest. Naiste õigused ei ole ainult naiste, vaid meie kõigi asi, sest ühiskond, mis käitub kellegagi ebaõiglaselt, on tervikuna ebaõiglane. Tervikuna ebaõiglases ühiskonnas on aga lõpuks ebameeldiv elada.

Rohkem lilli, vabadust ja torte, rohkem arutelusid ja üksteise imetlemist!