Eve Tellissaar, autokooli Juhiluba juhataja

EI
Eve Tellissaar

Tehnoloogia areneb meeletu kiirusega, kuid paraku inimene mitte. Näiteks Utah’ ülikooli psühholoogi David Strayeri uuring näitas, et kui sõidukijuht räägib sõidu ajal mobiiltelefoniga, muutub tema võime ümbritsevat teadvustada ja tunnetada nii nõrgaks, nagu oleks ta joonud kaks või kolm klaasi veini. Samuti on juhi reaktsioon telefoniga rääkimise ajal 30% aeglasem kui kerge joobe puhul ja 50% aeglasem kui normaalsetes oludes.

Olen aga seda meelt, et ainuüksi karistuste suurendamine ja karmistamine ei tee inimestest veel inglikesi. Paneksin põhirõhu hoopis ennetusele. Nii analüüsime autokoolis õpilastega pea igas loenguteemas kõrvaliste tegevuste mõjusid liikluses.

Hea oleks, kui me võtaksime natuke hoogu maha ning hakkaksime oma liikluskäitumist rohkem jälgima ja analüüsima. Tähtis on, et inimesed hakkaksid teadvustama oma käitumise tagamaid, et nad saaksid päriselt aru oma tegevuse tagajärgedest.

Siinkohal väike meeldetuletus kõigile arvude keeles.

Rahvusvahelised uuringud näitavad, et tekstisõnumi kirjutamisel on sõidukijuhi pilk teelt eemal järjest 3–5 sekundit. Sõiduk läbib maanteekiirusel selle ajaga 125 meetrit. Tekstisõnumi kirjutamine suurendab liiklusõnnetusse sattumise riski 23 korda. Teisalt uuringud ei kinnita, et vabakäesüsteemide kasutamine vähendaks õnnetuste ohtu, sest ka vestlemine hajutab autojuhi tähelepanu.