VASTU
Argo Kerb, kommunikatsiooniekspert
Pole taunitav, kui poliitikud käivad koolitunnis oma tööst rääkimas, kuid seda võiks teha väljaspool valimiskampaaniat.

Valimisreklaami koht ei ole koolis. Kõigile on elementaarne, et kool on õppimiseks. Põhimõtted, mille Eesti noorteühenduste liit koos õiguskantsleri ja haridusministeeriumiga sel teemal koostasid, on lihtsad.

Poliitilise agitatsiooni koht ei ole koolides. Rõhuasetus on sõnal „agitatsioon”. Poliitika ja maailmavaate üle arutlemine on igati teretulnud. Teisisõnu pole midagi taunitavat selles, et poliitikud käivad koolitunnis oma tööst rääkimas, kuigi seda võiks teha väljaspool aktiivse valimiskampaania perioodi. Asjakohased on ka arutelud maailmavaateliste küsimuste üle nii vahetunnis õpilaste vahel kui ka näiteks ühiskonnaõpetuse või isegi füüsikatundides.

Tartu kooliaasta alguse üritusel ütles mitu koolijuhti, et kooli neutraalsus on elementaarne. Miks vaevuti seda kirja panema? Elementaarsete põhimõtete ülekordamine on ka tarkuse ema.

Poliitiliselt aktiivne olemine ja maailma asjadest huvitumine on ühiskonna tugisammas, kuid valimiskampaaniad ja värbamistegevus ei sobi kooli. Ka poliitikud, kellega olen viimasel ajal kokku puutunud, on seda arusaama jaganud.

Ruumi on meil Eestis poliitiliseks agitatsiooniks küllaga. Pole mitte kellegi huvides, et kooli maine või usaldusväärsus võiks arusaamatuse tõttu kannatada saada.