Kui omavahel lähemalt võrrelda Tallinna linna ja Tartu valda, jõuame kiiresti tõdemusele, et Tartu vallavanem ei tohiks kindlasti ametikohuseid edasi täita, kuna mõjuvõimu ulatus ja sügavus oma alluvate üle on Aivar Soopil Edgar Savisaare omast kordades suurem. Nimelt, Tartu vald on väike ja kõik teavad seal kõiki. Vallavanem tunneb oma töötajaid nime- ja nägupidi, olles paljudega juba aastaid koos töötanud ja eluliselt lävinud. Soop teab oma alluvate sugulasi, sõpru ja tuttavaid, ent ka vaenlasi. Allumatu ja Soopi vastu tunnistada võiva ametniku vaenlane võib mõjutamisel osutuda üsnagi kasulikuks abivahendiks. Ühesõnaga, Tartu vallavanem on oma ametnikega igatpidi ja tugevasti seotud. Ametnikud on vallavanemast ja vallavanem omakorda ametnikest sõltuvuses. Käsi peseb kätt ja veri on paksem kui vesi. See on väiksemate kogukondade justkui paratamatu reaalsus.

Keda siis Tallinna linnapea kahtlustuse kohaselt võiks mõjutada? Väidetavalt linna tippametnikke, kes aga saaksid iga kell tööd, olles nõutud, ükskõik millises teises riigi- või erastruktuuris, ministeeriumis, riigiettevõttes või erafirmas. Pealegi, pole saladus, et Edgar Savisaarel on olnud tegu oma kõrgete linnateenistujate kinnihoidmisega, sest ikka ja jälle on üritatud neid üle osta, kas siis riigitasandile või erasektorisse. Seega, pealinna tippametnikke ei ole kuidagi võimalik šantažeerida, nagu saab seda täies mahus teha Aivar Soop oma „eravallas".

Muide, kui pealinna ametnikud mainiksid oma tööintervjuul, et olid sunnitud linna palgalt lahkuma, kuna „jäid Savisaarele ette", siis tänu avalikkuses kujundatud negatiivsele kuvandile tooks selline põhjendus neile plusspunkte, a la oli muidu eeskujulik töötaja, aga näed - ei suutnud „keskparteilisele survele" enam vastu panna ja tuli ära.

Proovi sa aga endale leida tulus töökoht Tartu vallas, kus elab vaid 7000 inimest! Vallavalitsuse soojad ametipostid on maapiirkonna konteksti arvestades vägagi atraktiivsed. Erinevad lepingud ja muud seotused vallavanemaga panevad ametnikku enne ikka mitu korda mõtlema, kas minna Soopi vastu või siis pigem mitte. Olles vallavanemaga seotud ja sõltuvuses oleks ju mõistlikum teha kõik selleks, et Soop oma ametis jätkaks. Hommikul pead sina või su lähedane ju ikka vallamajja minema, Soopi koridoris trehvama, vallavanemaga koosolekuid pidama ja ühiseid tulevikulepinguid arutama, mistõttu on vallavanemal sinu üle absoluutne mõjuvõim. Prokuratuuri silmad on eelkirjeldatuid situatsioonide suhtes pimedad.

Vähetähtis pole tõsiasi, et Aivar Soop on lisaks ka Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees, nii et mõjuvõimu jagub sel mehel küllaga ja lausa mitme valla peale. Ikka leiduvad kuskil Lõuna-Eesti struktuurides elemente, kes vana head sõpra mäletavad ja aitavad.

Niisiis, liiga palju asju viitavad üksnes ühte suunda, et Edgar Savisaarele on taaskord pelga ärategemise mõnus pikemalt olukorda läbianalüüsimata peale mindud. Ülaltoodust lähtuvalt tuleks Savisaar tööle ennistada ja Soop ametikohustuste täitmisest eemaldada. Aivar Soop on tulenevalt läbipõimutusest ja sõltuvussuhete rägastikust oma ametnike ning nende lähedastega ülisoodsas positsioonis, kus ta saab oma alluvaid otseselt mõjutada ja ühes sellega kriminaaluurimist tõsiselt takistada.