Alustasin oma teekonda Rännaku puiesteelt lasteaia juurest, kus midagi eriskummalist silma ei hakanud, ja jõudsin Kärbi tänavale. Silma hakkas üks täis konteiner, ülejäänud kastid selles suhteliselt väikses tänavas üle ei ajanud.

Järgnesid teised vaiksed, kõrvalised, loomanimedega tänavad. Rebase tänav – seis paistis hea, täis kaste silma ei hakanud. Ilvese tänav, korras. Kärbi tänav, korras. Naaritsa tänav, korras. Ütlen kohe ära, et hoovidesse ma konteinereid üle vaatama ei läinud, silmasin ikka neid, mis aiaveeres.

Pääsküla tänava kehvem näide

Ületasin Vabaduse puiestee, liikusin Pääsküla tänavale. Raudtee juures asuv, mälu järgi Pääsküla 39 suurem kortermaja juures paiknev konteiner oli tõesti viletsas seisus. Küsitlesin selle juurde prügi panema tulnud noormeest, kes ütles, et sama seis on viimase mõne kuu jooksul olnud kolm-neli korda.

Jõudes edasi Ränduri tänavale, paistis sealne prügiseis olevat normaalne, üle ajavaid kaste polnud. Keerasin väiksemasse Hõimu tänavasse, kus olid samuti prügikastid kombekas seisus.

Olevi põigis paistsid kastid igati heas olukorras olevat. Vesteldes kohaliku härrasmehega ütles ta, et varem on ikka jamasid olnud ja oli nende pärast turris, samuti häiris teda graafiku pidev muutmine.

Olevi 36 aadressil hakkas silma üks üleajav kast, mujal Olevi tänaval selles lõigus, kust läbi jooksin, olulisi hädasid ei täheldanud.

Pikemal Taara tänaval olid kastid korras, sealt Leholasse keerates samuti. Vaatasin sisse Lehola-Taara nurgal kahte konteinerisse. Üks oli täiesti tühi, teine pooltäis. Küll hakkasid Lehola lõpus silma lehekotid. Pilk pisikesele Uku tänavale osutas, et sealgi pole hullu.

Lahendused paistavad olevat saabunud

Lõpetuseks käisin ka mööda Sihi tänavat ja ivake mööda Side tänavat, need tundusid korras olevat.

Ehk tundub natuke tobe, kui peab raporteerima asjadest, mis peaks nii või teisiti toimima, kuid antud kontekstis on see ilmselt põhjendatud. Mainitud prügipealinna Napolit ma Nõmmelt ei leidnud.

Võimalik, et olin vales kohas. Olen nõus tegema vaatlusreidi ka teistel trassidel. Kui kellelgi on muid soovitusi, kuhu tuleks pilk heita, siis on need igati teretulnud. Veelgi tulemuslikum, kui pöördutakse Tallinna Jäätmete Taaskasutusekeskuse poole.

Hetkel paistab, et asjad liiguvad õiges suunas, ehkki inimesed on vahepealsetest tõrgetest hellad. Aga üht võib küll öelda – Facebookist avanev pilt on kaldus, sensatsioonijanune ja närvilisevõitu.