Väliskaubandus ja infotehnoloogia on meie majanduse konkurentsivõime ja homse heaolu seisukohast ülimalt olulised valdkonnad, kuid koalitsioon ei ole suutnud ega suuda leida selle suuna eestvedajaks väärikat ja asjatundlikku ministrit.

Kummaline on peaministri seisukoht, et see koht „kuulub EKRE-le”.

2002. aastal lükkas peaminister Siim Kallas (kes oli muide väga hea peaminister) tagasi Keskerakonna pakutud rahandusministri kandidaadi.

Miks? Sest koalitsioonivalitsus ei tähenda, et iga erakond saab oma osa riigipirukast ja kühveldab seda endale näost sisse, nagu jaksab. Valitsus peab samuti olema meeskond ja seda meeskonda juhib peaminister.

EKRE ei ole muutnud oma retoorikat ega väärtusi ja on korduvalt ka avalikult öelnud, et ei kavatse seda teha. EKRE valitsusse kaasamine on neid üksnes julgustanud ja võimestanud, mida ma samuti kevadel ennustasin.

Juba ongi EKRE liikmed hakanud regioonides oma löömameestega „pereväärtuste eest võitlema”, noori ekreiite aga õpetatakse relvi kasutama.

Muide, siseminister Mart Helme tutvustas sel nädalal riigikogus relvaseaduse nõudeid rangemaks muutvat seaduseelnõu. Minister pidas vajalikuks lisada, et tema isiklikult seda eelnõu ega piiravaid lisameetmeid ei toeta, sest näiteks tänavarahutuste korral võib inimestel suure mahutavusega padrunisalvedega relvi vaja minna.

Hea siseminister, mis juttu te räägite!

Te sisendate ühiskonnale, et kui pärast mõnda jalkamängu läheb tänaval lõhkumiseks (nagu Euroopas vahel ette tuleb), siis ärge oodake märulipolitseid, avage parem kohe aknast tuli?

Täiesti valimatult saavad valitsuse liikmetelt sõimata keskpankurid ja diplomaadid, ajakirjanikest ja opositsiooni liikmetest rääkimata. Aga tegemist on Eesti esimese koalitsioonivalitsusega, kus elementaarset viisakust ei ole isegi valitsusse kuuluvate erakondade vahel.

EKRE portaal Uued Uudised on täielikult EKRE juhtide kontrolli all olev valeuudiste väljaanne. Muidugi on isiklikult sanktsioneeritud ja suunatud seegi, et viimasel ajal on portaali sihtmärgiks Keskerakonda kuuluv minister Tanel Kiik – irooniliselt üks selle valitsuse arhitekte.

Tekkinud olukorras on peaminister Jüri Ratasel minu arvates kolm suhteliselt keskpärast valikut ja üks, mis tegelikult võiks tuua nii tema kui ka Eesti inimeste ellu positiivse muutuse.