On äärmiselt imelik, et selle valdkonna eest vastutav minister Jevgeni Ossinovski püüab endiselt teha nägu, nagu midagi ei oleks juhtunud, lastes linna- ja kohalike inimeste pöördumistele vastata endale alluvatel ametnikel.

Kordan veelkord. Minu juhitud linnaosa on kindlasti valmis konstruktiivseks koostööks. Kuid selle vältimatuks eelduseks on riigipoolne arvestamine linna seisukohtadega ning aus ja päriselt avatud koostöö.

Põhja-Tallinna halduskogu on arutanud kahjude vähendamise keskuste paiknemist nii Erika tänaval kui Sitsi tänaval ja mõlemal korral ühehäälselt jõudnud seisukohale, et keskused on vajalikud, kuid ei pea asuma elumajades. Halduskogu on poliitiliselt laiapõhjaline, sinna kuuluvad sotsiaaldemokraatide, Reformierakonna ja teiste erakondade esindajad.

Halduskoguga samal seisukohal on linnaosa juhtkond ja linnavalitsus. Seega me ei toeta Sitsi tänav 28 elumajas kahjude vähendamise keskuse avamist, nagu me ei pidanud õigeks sellise keskuse tegutsemist Erika tänava 5a elumajas. See seisukoht on sotsiaalministeeriumile ja TAI-le suurepäraselt teada juba eelmisest aastast.

Minister peab sekkuma

See ei tähenda, nagu oleks linnaosa või mina isiklikult kahjude vähendamise keskuste kui selliste vastu. Kindlasti mitte. Samuti toetan kõigiti Eesti uimastipoliitika palju laiemat reformi, et liikuda päriselt selle üleriigilise kriisiga toime tulemise suunas. Pean seda Eesti jaoks väga oluliseks väljakutseks.

Ainus mõistlik lahendus tekkinud olukorrale oleks minister Ossinovski sekkumine, Sitsi 28 keskuse avamise peatamine ning linna ja riigi koostöös alternatiivse asukoha leidmine. Olen absoluutselt veendunud, et see küsimus on riigi ja linna koostöös väga kiiresti lahendatav. Praegune olukord on kaotus kõigi jaoks.

Seda enam, et suure tõenäosusega pöörduvad Sitsi 28 elanikud riigi vastu kohtusse ning erinevate ekspertide hinnangul on nende eduväljavaated väga tugevad. Kavandatav keskus tuleb kaubanduspinnale. Saab olema keeruline kohut veenda, et selgelt sotsiaalse iseloomuga keskuse tegevus kujutab endast kaubandustegevust. Mistõttu, isegi kui keskus praegu jõuga avatakse, tuleb lõpuks ikkagi leida sellele uued ruumid.