Reet Linna kiidab takka Katrin Karismaale, kelle arvates aitab õlu näonahal hea püsida. "Vaata, kui hea näeb Kati välja ja ega mulgi midagi viga ei ole!" on Reet enesekindel.

Programmijuhina peab Reet Linna tegelema homme algava õllesummeri esinejatega. "See on ju minu elukutse, kuigi väljund on teine," leiab Reet. "Teles organiseerin ma saadet, siin ajan ma muusikuid kokku."

Reeda ülesandeks on programmide kokkupanemine, muusikutega suhtlemine ning lepingute sõlmimine. Viiele päevale esinejate saamisega on üksi raske hakkama saada, seetõttu aitab Reeta assistent Jaak Tammearu.

Hoolimata suurest sümpaatiast Eesti muusikute vastu peab Reet tõdema, et kõik asjad jäetakse viimasele minutile. Eile hommikul oli veel pooltel esinejatel kaelakaartide jaoks pildid andmata. Muusikute management ei tööta üldse. "Ma ei kujuta ette, mis lepingutele esinejad järgmisel aastal alla peavad kirjutama, et selline asi ei korduks," kurdab Reet.

Teine suur mure on see, et Eestis on vähe pillimehi ja parimad on seotud lepingutega mitmete tuuridega. "Kes maksab rohkem, saab pillimehed endale," räägib Reet. "õnneks ei ole meil veel need seadused nii paigas, et enne turneed ja pärast turneed ei tohi mingi aeg esineda."

Kuigi Reet Linna on pea kõigi Eesti muusikutega sinasõber ja tuntud optimist, ei lähe temalgi kõik viperusteta. "Laupäeval oli mul isegi pisar silmas, kuna üks seis oli selline, et igasse päeva pidi auk esinejate poole pealt sisse tulema," kisub Reedal suu viltu. "õnneks lahenes asi ja kõik läheb plaanikohaselt."

õllesummer on bändidele nõutud esinemisvõimalus. Reet on sunnitud valima, sest kõik esinejad ei pruugi stiili poolest koguperepeole sobida. "Näiteks näeb Eestimaal Terminaatorit igal pool ja seetõttu asendasime termikad Smilersiga," toob Reet näiteks.

Uute ürituste tõttu on õllesummeri viie miljoni krooni suurune eelarve lõhki minemas. Programmijuhti rõõmustavad maalt tulnud bändid, kes on nõus vähese tasuga ja tunnevad rõõmu enesereklaamist.

Igal laval on tänavu oma juht: pealaval Hardi Volmer, telgilaval Jaan Kirs, väikestel siselavadel Reet ise, lastetelgis Diana Lorents ja Margus Saar ning teatritelgi manager on Indrek Saar Rakvere teatrist.

Mullu oli õllesummer tugevalt kasumis. Reet ennustab, et kui esimesel päeval on hea ilm, läheb kõik taas hästi.

Esimesel päeval on summeril suur salsakarneval. Mere äärest tuleb suur sajakonna tantsijaga rongkäik Lauluväljakule. Suurejoonelisele avapidustusele annavad hoogu juurde ilutulestik, prozhektorid ja loojuv päike.

Reeda arvates võiksid inimesed päeva temaatikaga kaasa minna ja salsapäeval õlad paljaks võtta ning mehed shoti päeval lühikestes seelikutes tulla.

Reet ei karda, et õllesummerist suur jooming kujuneb, sest siiani ei ole festival seda olnud. Peale ühele soomlasele pähekukkunud reklaamistendi ei ole summeril Reeda kogemuste põhjal midagi halba juhtunud.

Pakkumise korral kavatseb Reet ka järgmisel aastal õllesummerile kaasa aidata. "Hea on näha, kuidas festival areneb," kiidab Reet ja loodab, et edaspidi tuleb peole esinejaid muudeltki õllemaadelt.

BETTY ESTER