Eleen Änilane Foto: Rauno Volmar

Kui USA-s restoranilauda istuda, jookseb teenindaja veekannu ja klaasidega kohale enne, kui jõuad pilgu menüüssegi heita. Nii on paljudes teisteski riikides. Veeklaasid püsivad täis kui võluväel ja restoranist lahkumisel ei ole tarbitud vee kohta arvel ühtki märget. Väga normaalne!

Kui Tallinnas või üldse Eestis restorani minna, juhtub harva, et sulle vett pakutakse ehkki Eestit võiks ju ka täitsa arenenud paigaks pidada. Pealegi ei ole meil veepuudust, nagu näiteks Californias, kus joogivesi ometi lahkelt kosena iga restoranikülastaja suhu jookseb.

Eestis saab vett tellida menüüst. Kusjuures väga tihti on see Itaalia päritolu ja pudel vett maksab sageli rohkem kui pudel õlut. Eks pudelivesi olegi kallim, kui seda välismaalt tellida ja selle kohale vedamiseks taastumatuid loodusvarasid kulutada. Liiter täiesti joodavat kraanivett maksab Tallinnas aga 0,2 senti, kui sinna sisse arvestada ka kogu kanalisatsiooniteenus.