Foto: Anni Õnneleid

Varsti on aeg esimesed kevadised kurgid värskelt hapnema panna. Ka linnainimesel pole see sugugi keeruline: turule, asjad kotti ja kodus purki!

Noored kurgid, pisikesed ja värsked, on selleks just parimad. Nad võiksid olla korjatud samal päeval – hea, kui on turul oma, usaldusväärne müüja. Igaks juhuks tasub kurgid siiski enne tundideks külma vee vanni panna, siis on krõmps maitse tagatud.

Ka teiste komponentide pärast ei pea tänapäeval muretsema. Peagi ilmuvad turul müügile nn venik’ud, mustsõstra- jm lehtedest, mädarõikast ja küüslaugust kokku pandud kimbud, millest piisab u 3 kg kurkide jaoks.

Edasi on lihtne. Kurgid koos venik’uga purki ja oma maitse järgi soolaseks tehtud vesi peale. (NB! Kasutage jodeerimata soola!) Juurde näiteks harilikku ja vürtspipart ning sinepiseemneid. 24 h pärast on kergelt hapu maitse juba tunda ja külalised kiidavad!

* Pätsu vaikival ajastul aitas enesetsensuuri painetega toime tulla hoidiseretseptide avaldamine.