Mis puudutab 1000-eurose alampalga kehtestamist, siis ei ole selles midagi võimatut. Indrek Neivelt on sellist eesmärki nimetanud pigem tagasihoidlikuks, kui liiga julgeks eesmärgiks, aga seda nelja aasta perspektiivis. Jõuda sama kaugele ühe aastaga on julge kavatsus, kuid kinnitan, et midagi võimatut selles ei ole.

Keskerakond on tänaseks piisavalt tõestanud, et me ei pillu niisama sõnu, vaid teeme, mida ütleme. Iga kord kui Keskerakond käib välja mõne julge idee, kiirustavad Reformierakond, IRL ja sotsid seletama, et me lollitame oma kergeusklikke valijaid ning hirmutavad endi omi.

5000 munitsipaalkorteri ehitamine Tallinnas pidi olema võimatu ja hävitama pealinna kinnisvaraturu. Osutus võimalikuks ja ei hävitanud. Algselt 500-kroonine pensionilisa Tallinna pensionäridele pidi linnakassa pankrotistama ja oleme ülejõu käiv kohustus. See kehtestati, seda makstakse siiani ning me oleme pensionilisa järk-järgult ja jõudu mööda tõstnud.

Tasuta ühistransport pidi linnatranspordi ja linnaeelarve hukatusse viima. Kuid tasuta ühistransport on end tõestanud, meeldib tallinlastele, püsib.

Me arvestame, et meie nõudlik valija küsib pärast – kus on tulemused?

Seni oleme me alati teinud just seda, mida oleme lubanud ja teeme ära ka 1000-eurose alampalga, astmelise tulumaksu, tervishoiureformi ja pensionireformi. Ning ükski neist ei hävita töökohti, tööpuudus hoopis väheneb ning kiirem majanduskasv toob uued töökohad.

Valijate lollitamisega on paraku silma paistnud paremerakonnad.

Kuhu on jäänud Reformierakonna lubadus viia Eesti viie jõukaima riigi hulka Euroopas? Miks nad seda meelde ei taha tuletada? Kas iga Eesti laps sai IRL-i ja lubatud sülearvuti? Kuhu peaks pöörduma lapsevanemad, kelle lastel veel ei ole sülearvutit või kuhu kaebama?

Kas kodukulud langesid, nagu lubati, või hoopis märkimisväärselt tõusid viimase nelja aasta jooksul, mil IRL ja Reformierakond koos valitsesid. Kas sotsid on suutnud hinnatõusumulli augu sisse lüüa? Ei, mitte.

Lollitasid parempoolsed isegi Sven Mikserit ja sotse koalitsioonikõnelustel, kellele lubati Kallast, aga kohale toimetati Rõivas.

Parempoolsed lubavad ja ei tee, siis lubavad uuesti ja jälle ei tee. Seda nimetaksin ma tõesti lollitamiseks ning rahval on sellest kõrini.

1000-eurose alampalga tagamine on aga ainuõige, vajalik ning kindlasti Eesti riigile jõukohane otsus. See tuleb ära teha ja Keskerakond teeb selle kindlasti ära.

Mis puudutab Mikseri ennustust, et Keskerakond ei pääse taas valitsusse häid mõtteid ellu viima – ilmselgelt pole see Mikseri otsustada. Mis aga puudutab Mikseri ennustusi, siis 2011. aastal lubas Mikser viia sotsid 2015. aastal valimisvõiduni... No comments!

Mulle on juba kord elus ennustatud, et ma ei saa ealeski võimalust valitsust moodustada. Seda tegi 1988. aastal Interliikumise liider Jevgeni Kogan, kellel tundus siis, et Eestil pole mõistagi mingit muud valikut kui jätkata “Kindlalt edasi!” EKP targal ja tasakaalukal juhtimisel.

Tuli välja teisiti. Ja nii läheb ka sel korral.

Kui tahame Eestile anda uue võimaluse, siis peaksid Eesti erakonnad loobuma välistamisest. Aeg on piisavalt tõestanud, et igal erakonnal on oma mustad ja valged päevad.

Julgeoleku ja riigikaitse küsimustes ei ole Eesti suurematel parlamendierakondadel mingeid põhimõttelisi vastuolusid. Kõik välja arvatud Reformierakond pooldavad ajateenistusel ja kaitseliidul ning tugeval NATO liitlassuhtel püsivad riigikaitset.

Meil ei ole ühtegi vabandust mitte muuta Eesti poliitikat. Seda ootab meilt kogu riik – kõik välja arvatud mehed, kes suunavad täna tagatoast noorukese peaministri samme.

Ärme siis sildista teiste välja pakutud ideid lollitamiseks või muuks, vaid arutame nende üle nagu tõsised täiskasvanud inimesed. Eristume vähemalt selle poolest kõik koos Reformierakonnast ja näitame, et avatud debatt ja demokraatia ei ole Eestis veel surnud.