„Ma ei saa praegu rääkida,” vastab Harinder Sekhon Eesti Päevalehe intervjuusoovile esiotsa. Ta on India televisioonistuudios, et viie minuti pärast hakata kommenteerima Osama bin Ladeni tapmist. Ühest telekanalist jookseb ta kohe teise, et ikka samal teemal rääkida. Sekhon on India tuntud politoloog, kes on töötanud ka India valitsuse julgeolekunõukogus. Ühest telekanalist teise kiirustades leiab Harinder Sekhor siiski aega, et vastata paarile Eesti Päevalehe küsimusele.

•• Osama bin Ladeni tapmise järel on ühed öelnud, et nüüd on maailm turvalisem. Teised jälle, vastupidi, ütlevad, et oodata on kättemaksu, rahutusi. Kellel on õigus?

Vastus on kuskil vahepeal. Ärgem unustagem, et terrorism ei alanud 2001. aasta 11. septembril. Globaalne terrorism on väga vana nähtus. Ja Osama bin Ladeni surm terrorismile lõppu ei too. Kuid Osama bin Laden oli maailma suurima terrorirünnaku sümbol – tema oli maailma kõige dramaatilisema terroriakti taga. Ta oli maailma suurima terroristi sümbolkuju, enim taga otsitud mees maailmas. Seega tähendab tema tapmine suurt psühholoogilist võitu terrorismi üle. Ja see mõjutab ka al-Qaidat. Samal ajal jätkavad bin Ladeni tegevust paljud teised terroriorganisatsioonide liidrid. Ent Osama bin Ladeni tapmine on suur võit USA ja NATO jaoks, aga ka terroriohvrite jaoks. Kuid selleks, et päästa maailm terrorismist, on vaja teha palju enam. Palju teravama pilgu alla tuleks võtta Pakistani võim. Sest see maailma enim taga otsitud mees peitis end Pakistanis, inimeste elurajoonis.

•• Te niisiis ei usu, et Pakistani  võimud ei teadnud, kus Osama bin Laden end täpselt peidab?

Osama bin Laden ei ole ju üks-kõik kes. Ta pole inimene, kes võib vaikselt ükskõik mis kohta libiseda. Osama bin Ladenil oli terve  armee ihukaitsjaid. On väga raske uskuda, et Pakistani luure bin Ladeni asukohta ei teadnud. Ta ei olnud peidus kuskil mägedes või äärelinnas, vaid elurajoonis, väga lähedal sõja-väejuhtkonnale. Kujutage ise ette suurt maja, kus pole telefoni, prügi ei veeta – see kõik on väga kahtlustäratav. Kui minu lähedal keegi elaks sellises majas, siis mina tahaksin küll teada, kes seal elab. Nii suures hoones ei saa elada nii, et keegi sellest ei tea. Kui keegi ostaks Tallinnas nii suure maja, kas see ei tekitaks küsimusi? Kas teie leht ei kirjutaks sellest?

•• Ilmselt kirjutaks… Aga millist tulevikku ennustate al-Qaidale?

Osama bin Laden oli tähtis, aga ta pole al-Qaida ainus liider. Pealegi on al-Qaida hakanud killustuma, eri osadel on erinevad rahastajad, erinevad teemad. Ei saa öelda, et Osama bin Ladeni surm on ka al-Qaida surm. See on al-Qaida jaoks muidugi tagasilöök, aga nad üritavad uuesti grupeeruda. Võib eeldada, et sellisel liidril nagu Osama bin Laden, kes teadis, et on enim jahitud mees maailmas, oli välja töötatud plaan, kes saavad olema tema mantlipärijad.

•• Kas Osama bin Ladeni tapmine ei aja maailma muslimeid veel vihasemaks?

Ma ei arva, et kõik toetasid teda. Bin Ladenit toetasid võib-olla üksikud väga fundamentalistlikud muslimid, kes identifitseerisid end kõige jäigema kursiga. Võib-olla nemad tõesti on vihased. Aga öelda, et kõik muslimid toetavad terrorismi ja on vägivaldsed, pole korrektne. Nad tahavad oma elu rahulikult ja turvaliselt elada. Ja need, kes tahavad turvalisust, ei ole vihased.

•• Kuidas mõjutab toimunu Afganistani sõda?

Sellel on kindlasti oma psühholoogiline mõju. Aga Taliban on Afganistanis tugevam kui al-Qaida ja Talibanil on täiesti teist tüüpi juhtkond. Mõtteviis, et sa ei tohi olla vastutustundetu, sa ei tohi suhtuda hoolimatult inimelusse, on Afganistanis tugev. See erineb al-Qaidast. Aga mida USA peaks nüüd tegema? Al-Qaidale peaks andma löögi enne, kui nad uuesti grupeeruvad. Tuleb anda löök infrastruktuurile, rahastamisele.