Pärast terroritegu on Soome ühiskonnas näha endisest rohkem lõhestumise märke. Juba varem oldi teravalt kas sisserändajatele poolt või vastu, kuid viimaste nädalate jooksul on vastanduvate arvamuste esindajate tsiviliseeritud dialoog muutunud praktiliselt võimatuks. Salliv pool tuletab meelde, et iga moslem pole terrorist. Vastased tahaksid aga piirid sulgeda ja võõramaalased otsemaid välja saata, sest iga terrorist olevat ju moslem.

Ajalehtedest, mida vastased nimetavad korrumpeerunuteks ja tõekaugeteks, saab lugeda sisserändajate pihtimusi: tänavatel liikuda ei tundu enam turvaline, mujalt pärit inimesi sõimatakse ja ähvardatakse vägivallaga ning teatavasti on vähemalt ühe ähvarduse puhul nugagi välgutatud. Oma jao verbaalsetest rünnakutest saavad ka immigrantidesse sallivalt suhtuvad soomlased.

Halastamatult sokkide vastu!

21. sajandil on sotsiaalmeedia eriti populaarne koht, kus oma arvamust avaldada. Ka üks Tamperes elav meesterahvas tahtis asutada uue Facebooki grupi ning nimetada selle terrorismi- ja sallivate inimeste vastaseks (suvakkien vastainen). Paraku tegi ta õnnetu näpuvea, mistõttu grupi nimeks sai terrorismi- ja sokkide/sukkade vastane (sukkien vastainen) rahvaliikumine.

Mehe abipalve grupi nime vahetamiseks levis viraalselt ega kulunudki palju aega, kui üks rassismist ja vaenu õhutamisest tüdinenud Facebooki kasutaja kaaperdas idee ja asutas oma mõttekaaslaste jaoks samanimelise grupi. Sellest sai tõeline fenomen, mis ületas kahe päevaga 10 000 laikija piiri. Käesoleva loo kirjutamise ajal on laikijaid juba ligi 13 000, mis on 4000 võrra rohkem kui Soome riigipiiri sulgemist nõudval rassistlikul grupil.