Vanematelt päritud geenid on kindlasti üks tegur, mis Kristinat maailma tippu aidanud. Ja muidugi isa Anatoli Shmiguni jonn – mis temal ja ema Rutt Rehemaa-Shmigunil tegemata jäi, saab tütre (või tütarde?) edu kaudu lõpule viia. Meenutame, et Kristina Shmigun andis endast esimest korda märku 1995. aasta Thunder Bay MM-il, kui ta äsja 18-aastaseks saanuna tuli 5 km distantsil viiendaks. Kristina ema ja isa polnud samas vanuses vähem andekamad, kuid mingil hetkel tuli mõlema arengule piir ette. Anatoli Shmigun on siiani veendunud, et ebaedu põhjustas treeningute üleforsseerimine.

Tütarde treenimisel ei tohtinud viga enam korrata. Seni läheb kõik tõesti nagu õlitatult, Kristina on iga hooajaga teinud sujuva sammu edasi. Mullu oli ta üks suurnimedest, MM-i kahekordne medaliomanik, tänavu joonduvad juba teised tema järgi.

Murdmaasuusataja karjäär 23-aastaselt alles algab. Võib tuua palju näiteid 27–28-aastaselt tipputõusnutest. On neidki, kes elu esimese medali teenisid neljandas aastakümnes. Kui täna tähistab Kristina sünnipäeva kollases liidrisärgis, siis järgmisi võib-olla juba kuldmedaliga kaelas?

Lõpuks veel üks omapärane kokkusattumus – aga vahest hoopis seaduspärasus? Kaks päeva enne Kristina Shmiguni pidas sünnipäeva meeste koondise peatreener Mati Alaver, ülehomme saab 28-aastaseks Jaak Mae. Talvel on sündinud ka Raul Olle (23.01) ja Andrus Veerpalu (8.02). Kui tahad saada heaks suusatajaks, pead olema sündinud talvel.

Kristina Shmigun 23

Sündinud: 23.02.1977 Tartus

Tiitlivõistluste saavutused: 1995 – MM-i 5. koht, juunioride MM-i kaks hõbemedalit; 1996 – juunioride MM-i kaks hõbemedalit, 1997 – juunioride MM-i kaks kuldmedalit, MM-i 8. koht; 1999 --–MM-i hõbe (15 km, v) ja pronks (30 km, kl)

Neli võitu MK-sarjas: 1999 jaanuar Nove Mesto 15 km (v), 1999 detsember Sappada 10 km (v) ja Garmisch-Partenkirchen sprint (v), 2000 veebruar Goms 5 km (v)