Sellise kõlbelisi norme ja inimväärikust alandava või lausa jalge alla tallava keelekasutuse põhjused on eelkõige psühholoogilised. Mängu tulevad nii isiksuse-, sotsiaalsete gruppide kui ka kogu rahvuse omadused. Aga selliseid inimesi dehumaniseerivaid hoiakuid ka õhutatakse.
Soodsa pinna valmistas selleks ette vabasooliste vastane rünnak. Teatud rühmad avastasid vihkamise karistamatuse tunde. Valimistel andsid nad oma hääle paremäärmuslikele ideedele.

Aga ainult see oleks liiga lihtsustatud seletus. Iseseisvuse taastamine ei teinud kõiki rikkaks, välismaale kolinud lapsed ja seal segaperekondades sündinud lapselapsed ehmatavad meid ära. Oleme nagu heitunud mesilaspere. Muu maailm imestas, et miks eestlased ei tulnud vabaduse saabudes tänavatele ja ei tantsinud mitut ööd ja päeva järjest.
Ei tantsinud jah, sest oma riik tuli, aga nõukogude sõjalise okupatsiooniga kaasa tulnud inimesed jäid. Päris vabadust ei tulnud ikka. Iga päev kuuleme uudiseid, kuidas arstid või teenindajad ei räägi meiega meie emakeeles. See kõik tekitab rahvuslikku frustratsiooni ja on pinnas paremäärmuslikele ideedele ja sellega kaasnevale vihkamisele.
Siia jäänud teisi rahvaid ei julgeta avalikult vihata ega sõimata, selle asemel kantakse viha üle üksikisikutele ja neile, kes siia põgenikena võivad kunagi tulevikus sattuda.

Vihakõnes pannakse vabasooliste ja pagulaste vaen ja vihkamine kokku. Ühes ringmeilis, mis saadeti laiali pärast seda, kui ma kirjutasin pagulastest Kitzbergi Libahundi võtmes, nimetati mind esmalt ***imejaks ja ***lakkujaks, ning alles seejärel tulid ***d ja ***d pagulaste teemadel. Seejuures olid need švejkilikud väljendid, mida ma siin tsiteerisin, ühed pehmemad.

Eesti ei asu vaakumis. Ärevust ja hirmu tuleb nii idast kui ka lõuna poolt Balkanilt ja Vahemere äärest. Mulle tundub, et üks idanaaber on otseselt huvitatud vihkamisest ja inimväärikuse jalge alla tallamisest nii väikestes kui ka suuremates naaberriikides. Eesmärgiks on destabiliseerida ja lõhestada rahvaid ja ühiskondi ning seega teha neid kergeks saagiks oma ideedele ja võib-olla ka vallutusplaanidele.

Eks jooksnud mullugi ajakirjandusest läbi uudised, et mõni vabasooliste vastu võitlev organisatsioon võib olla seotud idaraha ja jakuninlastega. Ma ei imestaks üldse, kui ka pagulastevastast vihkamist dirigeeritakse kusagilt raja tagant.

Maailmas on alanud infooperatsioonide ajastu. Üks otseseid selliste operatsioonide eesmärke on püüd jooksutada eriteenistused umbe. Ühelt poolt tuleb üha rohkem tegeleda vihkamise, paremäärmuslaste ja ka neonatsidega, teiselt poolt võtab eriteenistustelt väga palju ressursse ära hoogustuv islamiterrorism. Eesmärgiks on, et eriteenistused ei jõuaks tegelda ühe vaenuliku naaberriigi spioneerimise ja infooperatsioonidega.